Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Bundesbank:Finančný sektor je na koniec prechodného obdobia pripravený

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Británia oficiálne vystúpila z Európskej únie 31. januára.

Frankfurt nad Mohanom 2. novembra (TASR) - Finančný sektor je pripravený na koniec prechodného obdobia a odchod Británie z Európskej únie. Uviedla to v pondelok nemecká centrálna banka Bundesbank.

"Aj v prípade, že by sa ešte objavilo niečo nepredvídateľné, nemal by byť problém. Tie najväčšie nástrahy sme do veľkej miery zvládli," citovala agentúra DPA člena predstavenstva Bundesbank Joachima Wuermelinga. Ako dodal, regulátori, dohľad a banky urobili všetko preto, aby 1. januára 2021 nedošlo k žiadnym otrasom. "Z nášho pohľadu sa brexit môže uskutočniť," povedal Wuermeling.

Británia oficiálne vystúpila z Európskej únie 31. januára. Do konca tohto roka však platí prechodné obdobie, počas ktorého sa Brusel a Londýn majú dohodnúť na budúcich obchodných vzťahoch. Napriek tomu, že do konca roka zostávajú už iba dva mesiace, vyjednávači z EÚ a Británie stále rokujú.

Banky so sídlom v Londýne, ktoré chcú aj po skončení prechodného obdobia ponúkať svoje služby v krajinách Európskej únie, musia získať novú licenciu. Podľa Bundesbank v Nemecku o takúto licenciu požiadalo doteraz 64 finančných inštitúcií. Väčšina z nich ju už dostala.

Nemecko očakáva, že v dôsledku brexitu vznikne v nemeckom bankovom sektore približne 2500 nových pracovných miest. Drvivá väčšina sa vytvorí vo finančnom centre krajiny - Frankfurte nad Mohanom.