Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Akciové trhy v Perzskom zálive strmo prepadli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

OPEC a jeho spojenci z tzv. aliancie OPEC+ nedokázali uzavrieť dohodu o znížení produkcie, aby tak podporili trhy s ropu.

Dubaj 8. marca (TASR) - Akciové trhy v Perzskom zálive, v regióne, ktorý je závislý od príjmov z ropy, sa v nedeľu prepadli na viacročné minimá po tom, ako sa Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a Rusko nedohodli na pláne spoločného postupu proti koronavírusu.

OPEC a jeho spojenci z tzv. aliancie OPEC+ v piatok (6. 3.) nedokázali uzavrieť dohodu o znížení produkcie, aby tak podporili trhy s ropu. Ceny komodity sa následne prepadli zhruba o 10 % na viacročné minimá.

Obavy z cenovej vojny na trhu s ropou vyvolali vlnu výpredajov v Perzskom zálive. Všetkých sedem búrz v regióne zaznamenalo strmý pád, keďže príjmy z ropy sú základom verejných príjmov štátov v zálive.

Saudský akciový trh, najväčší v regióne, sa v nedeľu, v prvý deň tamojšieho obchodného týždňa, prepadol o 7,7 % len pár minút po otvorení burzy. Akcie ropného gigantu Saudi Aramco tak prvýkrát klesli pod cenu svojej prvotnej verejnej ponuky (IPO), čo bolo 32 saudských rialov (7,75 eura). Konkrétne stratili 7,6 % a klesli na 30,50 SAR.

Najväčšia svetová ropná spoločnosť pritom vlani v decembri vstúpila na burzu s fanfárami a zaznamenala rekordnú IPO. Ale odvtedy sa jej trhová hodnota znížila z 1,71 bilióna USD (1,50 miliardy eur) pri IPO na 1,63 bilióna USD.

Dubajský finančný trh v nedeľu stratil 8,5 %, čo bol jeho najväčší pokles za šesť rokov, neskôr sa mierne zotavil.

Sesterský trh v Abú Zabí sa znížil o 7 %, zatiaľ čo burza v Katare klesla o 3,5 %.

Akcie lídra trhu Emaar Properties, najväčšej realitnej spoločnosti na Blízkom východe, sa znížili o 9,1 % zhruba na 70 centov za kus.

Úrady v Kuvajte zastavili obchodovanie na tamojšej burze po tom, ako jej index Premier klesol o 10 % a index All-Shares sa znížil o 8,4 %. Menšie trhy v Bahrajne a Ománe tiež zaznamenali pokles, v prvom prípade o 3 % a v druhom o 1,1 %.

Niektoré agentúry v nedeľu informovali, že Saudská Arábia začala úplnú ropnú vojnu po tom, ako ceny komodity zaznamenali na konci tohto týždňa najväčší denný pokles za viac ako jednu dekádu a Rusko vycúvalo z dohody o obmedzení ťažby. Podľa agentúry Bloomberg Saudská Arábia znížila cenu aprílových dodávok ropy do Ázie o 4 až 6 USD za barel a do USA o 7 USD/barel. Aramco predáva svoju ľahkú ropu za cenu nižšiu oproti severomorskej ropnej zmesi Brent o bezprecedentných 10,25 USD za barel.

"Saudská Arábia reaguje na odchod Ruska z dohody o obmedzení produkcie spustením cenovej vojny," uviedol Bill Farren-Price zo spoločnosti Petroleum Policy Intelligence.

(1 EUR = 4,128 SAR; 1 EUR = 1,1336 USD)