Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Dow Jones má za sebou najhorší týždeň od finančnej krízy v roku 2008

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Akcie pôvodne podporili slová šéfa newyorského Fedu J. Williamsa, ktorý povedal, že Fed môže v budúcom roku prehodnotiť smerovanie menovej politiky, ak sa bude ekonomika spomaľovať.

New York 22. decembra (TASR) - Výpredaj na Wall Street pokračoval aj v piatok (21. 12.). Kľúčový americký index Dow Jones Industrial Average má za sebou najhorší týždeň od finančnej krízy v roku 2008, keď padol takmer o 7 %.

Americké burzy otvorili v piatok v pluse. Akcie pôvodne podporili slová šéfa newyorského Fedu Johna Williamsa, ktorý povedal, že americká centrálna banka (Fed) môže v budúcom roku prehodnotiť smerovanie menovej politiky, ak sa bude ekonomika spomaľovať.

Neskôr sa však smer otočil, akcie začali oslabovať a straty sa kontinuálne prehlbovali. Dôvodom boli obavy z recesie, ktorú môže signalizovať výnosová krivka na amerických dlhopisoch, a z uzavretia federálnych úradov pre spor o financovanie múru na hranici s Mexikom. Stratég JPMorgan Mika Inkinen to označil za "kapituláciu investorov". Ani solídne údaje o vývoji spotrebiteľských výdavkov, ani údaje o nálade spotrebiteľov nedokázali utlmiť prepad.

Dow Jones v piatok stratil 414,23 bodu alebo 1,81 % a uzavrel na úrovni 22.445,37. Index klesol päťkrát z posledných šiestich obchodných dní. Za uplynulý týždeň padol o 6,8 %, čo bolo jeho najprudšie zníženie od októbra 2018.

Širší index S&P 500 v piatok klesol o 2,06 % na 2416,62 bodu a technologický Nasdaq 100 o 3,15 % na 6046,55 bodu, ktorý od začiatku decembra stratil asi 13 %. Na burze Nasdaq sa pod tlak opäť dostali akcie veľkých internetových koncernov Amazon, Apple, Netflix, Alphabet a Facebook, ktoré sa znížili o 3,2 % až 6,3 %.

Indexy Dow Jones a S&P 500, ktoré sa nachádzajú v korekcii, majú našliapnuté k tomu, aby zaznamenali najhorší december od Veľkej depresie v roku 1931, keď od začiatku decembra stratili po vyše 12 %.