Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Dow Jones v piatok mierne klesol, za celý týždeň však stúpol o vyše 1%

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zdá sa, že investorov epidémia koronavírusu stále výraznejšie neznepokojuje. Podľa obchodníkov naďalej dúfajú, že lekári a zodpovedné úrady dostanú epidémiu pod kontrolu.

New York 15. februára (TASR) - Piatkový (14. 2.) vývoj na Wall Street bol zmiešaný. Kľúčový index Dow Jones Industrial mierne oslabil, ale ostatné hlavné indexy si naopak polepšili. Indexy sa stále pohybovali len tesne pod svojimi rekordnými maximami a za celý týždeň všetky posilnili.

Zdá sa, že investorov epidémia koronavírusu stále výraznejšie neznepokojuje. Podľa obchodníkov naďalej dúfajú, že lekári a zodpovedné úrady dostanú epidémiu pod kontrolu. Počet nakazených v Číne sa však v piatok opäť výrazne zvýšil.

Kľúčový americký index Dow Jones Industrial Average v piatok odpísal 0,09 % a uzavrel na 29.398,08 bodu. Za celý uplynulý týždeň si však polepšil o 1,02 %.

Širší index S&P 500 v piatok stúpol o 0,18 % na 3380,16 bodu a technologický index Nasdaq Composite o 0,20 % na 9731,18 bodu. Za uplynulý týždeň S&P 500 vzrástol o 1,6 % a Nasdaq o 2,2 %.

V piatok zverejnené údaje z ekonomiky USA boli prijaté mierne pozitívne. Nálada spotrebiteľov sa vo februári nečakane výrazne zlepšila a maloobchodné tržby sa zvýšili. Priemysel však mal slabý štart do nového roka, keď produkcia v januári klesla o 0,3 %. Dôvodom boli problémy Boeingu, ktorý zastavil výrobu globálne uzemneného lietadla 737 Max.