Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Dow Jones zaznamenal prvý týždňový pokles za 3 týždne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dôvodom boli obavy z rýchleho šírenia nového koronavírusu, ktoré zvýšili pochybnosti o rýchlom zotavení ekonomiky.

New York 21. novembra (TASR) - Akcie v USA sa v piatok (20. 11.) oslabili. Kľúčový americký index Dow Jones Industrial Average stratil vyše 200 bodov a zaznamenal prvý týždňový pokles za tri týždne. Dôvodom boli obavy z rýchleho šírenia nového koronavírusu, ktoré zvýšili pochybnosti o rýchlom zotavení ekonomiky. K tomu sa pridala neistota týkajúca sa financovania niektorých kľúčových núdzových programov centrálnej banky (Fed).

Dow Jones v piatok stratil 0,75 % a uzavrel na 29.263,48 bodu. Širší index S&P 500 sa znížil o 0,68 % na 3557,54 bodu a technologický index Nasdaq Composite o 0,42 % na 11.854,97 bodu.

Dow Jones sa za celý uplynulý týždeň oslabil o 0,7 % a S&P 500 o 0,8 %.

Ešte na začiatku týždňa sa Dow Jones dostal vďaka nádejam týkajúcim sa vakcín proti ochoreniu COVID-19 na nové rekordné maximum. Potom však rýchly nárast nových prípadov nákazy spôsobil mierne vytriezvenie na trhu.

Náladu investorov tiež zhoršil spor medzi americkým ministerstvom financií a Fedom týkajúci sa niektorých núdzových úverových programov, ktorých financovanie kryla vláda. Ministerstvo chce zvyšné prostriedky použiť inde a požaduje zastavenie programov na konci roka. Fed sa postavil proti tomu a prisľúbil pokračovanie týchto programov.