Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Európske akciové trhy pokračujú aj v stredu v raste

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Londýnsky FTSE sa v stredu ráno zvýšil o 2,5 % po tom, ako v utorok (24. 3.) vyskočil o 7,5 % oproti predchádzajúcemu dňu.

Londýn 25. marca (TASR) - Európske akciové trhy pokračujú aj v stredu v raste po výraznom zotavení v predchádzajúcom dni. Investori stavili na bezprecedentné stimuly, ktoré oznámili vlády a centrálne banky, aby pomohli ekonomikám a domácnostiam zvládnuť pandémiu nového koronavírusu.

Paneurópsky index STOXX 600 v stredu do 9.04 h SEČ vzrástol o 2,1 %. Aj energetický index SXEP, priemyselný SXNP, finančný SXFP a banský SXPP si pripísali zisky, už druhý deň po sebe.

Londýnsky FTSE sa v stredu ráno zvýšil o 2,5 % po tom, ako v utorok (24. 3.) vyskočil o 7,5 % oproti predchádzajúcemu dňu.

Frankfurtský index DAX stúpol v stredu o 3,7 %, parížsky o 3,1 %, milánsky o 3,2 % a madridský o 4 %.

Neil Wilson, hlavný analytik trhu v obchodnej skupine Markets.com, v správe klientom uviedol, že väčšina stimulov je už zavedená. Otázkou však je, či to bude trhom stačiť, alebo či očakávaný nárast nakazených a úmrtí v USA a Európe, spolu s vynárajúcim sa obrazom ekonomických škôd, nepovedú k ďalšiemu poklesu akcií, kým nedosiahnu dno.

Najnovšie stimuly oznámil Washington. Americkí zákonodarcovia sa dohodli na balíku v celkovej výške približne 2 bilióny USD (1,84 miliardy eur) na podporu najväčšej svetovej ekonomiky pred finančnými dôsledkami pandémie.

(1 EUR = 1,0843 USD)