Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

BÚTOROVÁ: Musíme sa pripraviť, že budeme žiť dlhšie

Na snímke uprostred Zora Bútorová a vpravo Grigorij Mesežnikov počas tlačovej besedy Inštitútu pre verejné otázky. Foto: TASR/Michal Svítok

Starnutie populácie sa nedá odvrátiť, v tom je demografia neúprosná a jej predpovede označila analytička Inštitútu pre verejné otázky Zora Bútorová za "veľmi spoľahlivé".

Bratislava 9. decembra (TASR) – Starnutie populácie sa nedá odvrátiť, v tom je demografia neúprosná a jej predpovede označila analytička Inštitútu pre verejné otázky Zora Bútorová za "veľmi spoľahlivé". Konštatovala to dnes pre TASR v rámci spoločného sympózia švajčiarskych a slovenských odborníkov z rôznych oblastí, ktoré sa konalo dnes v Bratislave pod názvom "Švajčiarsko - Slovensko: Rastieme vďaka inováciám".

Problematikou starnutia populácie sa však podľa Bútorovej nemôžu zaoberať len ľudia v pokročilom veku, ale aj mladí.

"Pôrodnosť na Slovensku sa nebude razantne zvyšovať, imigrácia u nás nepôjde hore a doba dožitia sa pravdepodobne a dúfajme, bude predlžovať," povedala pre TASR. Preto je podľa nej čas na to, aby spoločnosť začala inak pristupovať k veku. "Musíme oveľa skôr myslieť na to, že budeme žiť dlhšie a preniesť na seba viac aj osobnej zodpovednosti." To však podľa analytičky neznamená, že by niekto zbavil štát a všetky zainteresované inštitúcie určitej zodpovednosti. "Na dlhší vek treba pripraviť aj dnešných mladých ľudí. Treba im pomôcť, aby pochopili, že aj oni tu budú dlho, že ich život bude mať rozličné štádia, že sa budú dožívať veku, kedy bude pre nich dosť dôležité, aby mohli byť samostatní, adaptabilní, aby sa cítili dobre v spoločnosti."

Švajčiarsko-slovenské sympózium dnes vytvorilo ďalšiu platformu na diskusiu, ale aj na ďalšiu konkrétnu spoluprácu o základných hodnotách trvalo udržateľného rozvoja Slovenska, perspektívnych inovatívnych konceptoch a efektívnych riešeniach pri spoločných projektoch. Účastníci diskutovali o zásadných faktoroch úspechu sociálnych podnikov.

Švajčiarska konfederácia prostredníctvom švajčiarskeho finančného mechanizmu a Programu Švajčiarsko–slovenskej spolupráce, ktorého správcom je Úrad vlády SR, podporuje na Slovensku aj skvalitnenie služieb v sociálnej oblasti. V nasledujúcich rokoch budú vďaka grantom zo Švajčiarska ukončené viaceré projekty v tejto oblasti.