Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Bytový dom na Šípku v Partizánskom bude stáť viac peňazí

Na archívnej snímke primátor mesta Partizánske Jozef Božik. Foto: TASR Milan Kapusta

O zmenu kúpnej ceny požiadal mesto súkromný investor ešte vlani v novembri na základe novely zákona, ktorou sa mení zákon o Štátnom fonde rozvoja bývania.

Partizánske 13. januára (TASR) - Náklady na odkúpenie bytového domu na sídlisku Šípok v Partizánskom stúpli. Navýšením ceny z približne 1,3 milióna na 1,4 milióna eur súkromný investor, ktorý dom vybudoval, reagoval na novelizáciu príslušného zákona o podpore nájomného bývania. Zmenu uznesenia o odkúpení domu jednomyseľne odsúhlasili mestskí poslanci na svojom rokovaní vo štvrtok.

O zmenu kúpnej ceny požiadal mesto súkromný investor ešte vlani v novembri na základe novely zákona, ktorou sa mení zákon o Štátnom fonde rozvoja bývania (ŠFRB), ako i zákon o dotáciách na rozvoj bývania a o sociálnom bývaní. Mesto totiž plánuje dom odkúpiť z dotácie od Ministerstva dopravy a výstavby SR a úveru zo ŠFRB.

"Predmetom novely okrem iného podľa neho je aj zvýšenie maximálneho limitu úveru pre obce, samosprávne kraje a neziskové organizácie na účel obstarania nájomných bytov z pôvodných 1080 eur na meter štvorcový na 1210 eur na meter štvorcový," načrtol primátor Jozef Božik. Tým sa podľa neho zohľadnil vplyv rastu cien stavebných prác a materiálov spotrebovávaných v stavebníctve v uplynulom období a aj zvýšené nároky na technické a energetické riešenia budov.

"Na základe spomínanej novely ponúkol investor priemernú cenu za meter štvorcový podlahovej plochy 1188 eur oproti pôvodnej ponuke 1089 eur za meter štvorcový. Investor v cene za technickú vybavenosť ponúkol zľavu z ceny z vlastných zdrojov mesta vo výške 11.707,08 eura," ozrejmil Božik.

Celkový náklad na bytový dom tak po novom predstavuje 1.430.601,48 eura, náklady na technickú vybavenosť po zľave 199.170,60 eura. Po zmene sa tak celková suma za bytový dom navýšila o 119.216,79 eura a celková suma za technickú vybavenosť sa znížila o 11.707,08 eura. V dôsledku toho sa následne zmení aj výška dotácie, úveru a vlastných zdrojov. Celkový úver sa navýši o 71.530 eur. "Obstaranie bytového domu za tieto náklady nebude mať žiaden vplyv na výšku nájomného za byty," dodal primátor.

Dom s technickou vybavenosťou ponúkla mestu na odkúpenie spoločnosť TO-MY-STAV so sídlom v Kanianke (okres Prievidza). Nachádza sa v ňom 24 bytov bežného štandardu. Nájomníkov vybrali zo zoznamu žiadateľov o mestský nájomný byt vedený Správou majetku mesta Partizánske.

Mestskí poslanci zároveň poverili primátora podať žiadosti o dotáciu a podporu na obstaranie domu a technickej vybavenosti.