Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Byty a domy na Slovensku v 3. štvrťroku zdraželi

Ilustračná snímka Foto: TASR

Oproti predchádzajúcemu kvartálu tak stúpla o 1,3 % a medziročne o 5,4 %.

Bratislava 2. novembra (TASR) – Priemerná cena nehnuteľností na bývanie na Slovensku v 3. štvrťroku tohto roka vzrástla na 1295 eur za štvorcový meter (m2). Oproti predchádzajúcemu kvartálu tak stúpla o 1,3 % a medziročne o 5,4 %. Vyplýva to z najnovších údajov Národnej banky Slovenska (NBS). Analytici upozornili, že k tomu prispel hlavne pokračujúci dynamický rast cien bytov.

Aktuálna priemerná cena bývania je podľa centrálnej banky o zhruba 6 % vyššia ako jej dlhodobý priemer na úrovni 1221 eur za m2. Stále je však o vyše 16 % nižšia v porovnaní s maximálnou priemernou cenou bývania z polovice roka 2008.



Pre 3. štvrťrok je podľa NBS charakteristický pretrvávajúci dynamický rast priemernej ceny bytov a spomalenie rastu priemernej ceny domov. Zatiaľ čo byty zdraželi medziročne o 9 % oproti 8,2 % v predchádzajúcom kvartáli, domy len o 2 % v porovnaní s 2,2 %. Najvýraznejšie vzrástla priemerná cena jednoizbových bytov, o vyše 11 %, najpomalšie cena päťizbových bytov – o približne 5 %.

Úrovňou priemernej ceny bývania dominuje Bratislavský kraj pri sume 1818 eur za m2, ktorá je viac ako dvojnásobne vyššia než vo väčšine ostatných krajov. Ceny nehnuteľností na bývanie rastú podľa národnej banky takmer vo všetkých regiónoch okrem Banskobystrického kraja. Od júla do septembra najvýraznejšie medziročne stúpla priemerná cena bývania v Žilinskom (o 10,4 %) a Nitrianskom (o 7,8 %) kraji. V Košickom kraji došlo k jej medziročnému poklesu o 3,9 %.

Analytici NBS konštatovali, že úspešnosť predaja nehnuteľností na bývanie sa relatívne zlepšila v porovnaní so situáciou pred rokom. „Aktuálne sa predala zhruba každá ôsma ponúkaná nehnuteľnosť. V prípade bytov sa predal jeden z približne šiestich ponúkaných a úspešnosť realizácie sa zvyšuje postupne smerom k menším typom bytov. V prípade domov sa v súčasnosti predá asi každý 14. ponúkaný,“ priblížili.

Z regionálneho hľadiska je najväčšia úspešnosť realizácie nehnuteľností v Bratislavskom kraji, kde sa darí predať prakticky každú šiestu ponúkanú nehnuteľnosť na bývanie. Najhoršie je na tom Nitriansky kraj, kde je to až zhruba každý 24. ponúkaný dom alebo byt.

Výraznejšie rastúce ceny nehnuteľností na bývanie neboli v 3. štvrťroku v dostatočnej miere kompenzované rastom príjmov domácností, čo sa prejavilo v zastavení zlepšovania dostupnosti bývania z dlhodobého hľadiska,“ zhodnotila NBS.

Pokračujúci rast ekonomickej výkonnosti a snaha domácností ešte využiť relatívne priaznivé úverové podmienky podľa nej vytvárajú predpoklady pre zvyšovanie cien nehnuteľností na bývanie aj v posledných mesiacoch tohto roka.