Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Bývalý finančný riaditeľ Siemensu musí zaplatiť 2,5 milióna eur

Siemens Foto: TASR/AP

Siemens chce definitívne ukončiť korupčnú aféru, ktorá sa týkala siete čiernych účtov. Bývalý finančný riaditeľ Joachim Neubürger je pripravený zaplatiť vyrovnanie 2,5 milióna eur.

Mníchov 12. decembra (TASR) - Siemens chce definitívne ukončiť korupčnú aféru, ktorá sa týkala siete čiernych účtov. Bývalý finančný riaditeľ Joachim Neubürger je pripravený zaplatiť vyrovnanie 2,5 milióna eur. Informoval o tom denník Handelsblatt.

Neubürger však týmto krokom neuzná obvinenia z porušenia povinností. Ak akcionári 27. januára schvália vyrovnanie, ukončia tým najväčšiu korupčnú aféru v povojnovej histórii Nemecka trvajúcu osem rokov.

Bývalí členovia predstavenstva sa medzičasom všetci dohodli s koncernom na vyrovnaní a previedli na účty príslušné sumy, ktoré v jednotlivých prípadoch dosahovali až päť miliónov eur. Neubürger sa ako jediný bránil súdnou cestou proti žiadostiam svojho bývalého zamestnávateľa o odškodné. Súd prvej inštancie ho pôvodne odsúdil na zaplatenie 15 miliónov eur, Neubürger sa proti tomuto rozhodnutiu odvolal.

"Pokračovanie súdneho sporu môže trvať ešte dlho a spoločnosti prinesie ďalšie náklady,"
snaží sa vedenie koncernu presvedčiť akcionárov o výhodách vyrovnania. "Na druhej strane možno vychádzať z predpokladu, že ďalšie spory môžu pritiahnuť veľkú pozornosť médií." Sumu 2,5 milióna eur považuje vedenie za primerané, nakoľko Neubürger už viac peňazí nemá.