Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Bývalý nemecký kancelár Schröder odchádza z predstavenstva Rosnefti

Nemecký kancelár Gerhard Schröder (vpravo) víta ruského prezidenta Vladimira Putina v Berlíne 8. septembra 2005. Foto: TASR/AP

Berlín vo štvrtok zbavil Schrödera, bývalého nemeckého kancelára v rokoch 1998 až 2005, oficiálnych výhod za vzťahy s Ruskom.

Moskva 20. mája (TASR) - Bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder po tlaku verejnosti opustí predstavenstvo ruského ropného gigantu Rosnefť. Uviedla to v piatok ruská spoločnosť. TASR správu prevzala z AFP.

Schröder aj generálny riaditeľ plynovodu Nord Stream 2 Matthias Warnig podľa vyhlásenia Rosnefť informovali spoločnosť, že odchádzajú z jej predstavenstva, tá ocenila ich "strategickú víziu" a "významný prínos pre medzinárodné podnikanie spoločnosti".

"Ich úloha pri realizácii rozsiahlych infraštruktúrnych projektov v Rusku a Nemecku, ktorých cieľom je zvýšiť efektivitu nemeckého hospodárstva a jeho priemyslu a blahobyt jeho občanov, je neoceniteľná," dodal Rosnefť.

Berlín vo štvrtok zbavil Schrödera, bývalého nemeckého kancelára v rokoch 1998 až 2005, oficiálnych výhod za vzťahy s Ruskom. Rozhodnutie nasleduje po zdĺhavej snahe prinútiť ho, aby sa otočil chrbtom prezidentovi Vladimirovi Putinovi, čo sa ešte zintenzívnilo po tom, ako Rusko vyslalo na Ukrajinu svojich vojakov.

Zákonodarcovia Európskej únie (EÚ) separátne vyzvali v nezáväznom uznesení na uvalenie sankcií na Schrödera a ďalších Európanov, ktorí sa odmietajú vzdať lukratívnych kresiel v predstavenstvách ruských firiem.

Schröder by sa mal v júni stať členom dozornej rady plynárenského gigantu Gazprom.