Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Bývanie:Štátny fond uvažuje o výhodnejších úrokoch pre privátny sektor

Ilustračná fotka Foto: TASR - Adriana Hudecová

Štátna pomoc pri podpore bývania pre súkromný sektor bola v roku 2022 minimálna, a to aj napriek veľmi dobre vypracovaným žiadostiam.

Bratislava 9. januára (TASR) - Štátna pomoc pri podpore bývania pre súkromný sektor bola v roku 2022 minimálna, a to aj napriek veľmi dobre vypracovaným žiadostiam. Uviedol to generálny riaditeľ Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) Tomáš Lamprecht v bilančnom rozhovore na sociálnej sieti. Finančné limity v schéme štátnej pomoci de minimis pre privátny sektor označil za najväčší problém minulého roka.

Napríklad, pri výstavbe zariadení sociálnych služieb alebo ubytovacích zariadení mohol žiadateľ očakávať štátnu podporu vo výške maximálne 200.000 eur a strop štátnej podpory pri nájomných bytoch bol vo výške 500.000 eur. Takto nastavené limity však nestačili súkromníkom pokryť finančné náklady na projekty, a preto im fond musel ich žiadosti vrátiť.

Riešením podľa Lamprechta je zníženie úrokových sadzieb na výstavbu nájomných bytov, ubytovacích zariadení a zariadení sociálnych služieb. V súčasnosti podľa neho prebiehajú rokovania s Ministerstvom dopravy (MD) SR na túto tému. Samosprávy sú však z týchto rokovaní vylúčené a ostávajú v pôvodnom režime. Môžu naďalej čerpať úvery s úrokovou sadzbou vo výške jedného percenta na obdobie 40 rokov.

Šéf ŠFRB očakáva, že v tomto roku stúpne záujem o výstavbu nájomných bytov zo strany samospráv a rovnako aj o výstavbu zariadení sociálnych služieb. Menší záujem o investičné projekty presahujúce štvorročné obdobie, ktorý vo fonde evidovali v roku 2022, pripisoval Lamprecht komunálnym voľbám a personálnym zmenám na mestských a obecných úradoch.

Štátny fond rozvoja bývania je štátnou inštitúciou, ktorá vytvára podmienky na poskytovanie štátnej podpory rozvoja bývania. Finančne je naviazaný na rozpočet MD SR, navonok vystupuje ako právnická osoba.