Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Čadca súhlasí s výstavbou diaľnice D3, podmieňuje ju mostom v Bukove

Mesto Čadca výstavbu diaľnice podmienilo výstavbou strategického mosta cez rieku Kysuca v miestnej časti Bukov. Na snímke pohľad na starý most, ktorý má byť odstránený a na inom mieste postavený nový. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

V projekte výstavby diaľnice D3 podľa čadčianskeho primátora výstavba nového mostu chýba.

Čadca 30. januára (TASR) – Mesto Čadca súhlasí so začatím výstavby diaľnice D3 Čadca, Bukov - Svrčinovec, vydanie stavebného povolenia však podmieňuje výstavbou strategického mostného prepojenia cez rieku Kysuca, ktorý vedie do miestnej časti Bukov. Na tlačovej konferencii o tom dnes informoval primátor Čadce Milan Gura.

V projekte výstavby diaľnice D3 podľa čadčianskeho primátora výstavba nového mostu chýba. „Dokument počíta s osadením provizórneho mostného prepojenia v čase výstavby, po jej ukončení je však v pláne ho demontovať. S takýmto riešením nemôže mesto Čadca súhlasiť. Most Bukov je strategickým dopravným uzlom nielen pre Čadčanov, ale pre celé horné Kysuce. Okrem iného slúži i ako náhradné dopravné spojenie pri výluke tunela Horelica,“ uviedol Gura.

Mesto Čadca podpísalo dokument, ktorým dáva súhlas na vydanie stavebného povolenia pre výstavby diaľnice D3 v jeho katastri. Výstavbu diaľnice podmienilo výstavbou strategického mosta cez rieku Kysuca v miestnej časti Bukov. Na snímke dole v pozadí pohľad na starý most, ktorý má byť odstránený a na inom mieste postavený nový.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo


Zdôraznil, že územie pre výstavbu diaľnice D3 je pripravené. „Neviem si predstaviť, že by sme odrezali región Kysuce takouto maličkosťou pri investícii ako je veľký obchvat mesta. Celá výstavba D3 má veľký rozpočet a  myslím si, že podmienka urobiť premostenie cez rieku Kysuca nie je až tak finančne náročná. Treba si uvedomiť, že vedenie mesta v spolupráci s Národnou diaľničnou spoločnosťou (NDS), a.s. urobilo všetko pre to, aby pripravilo celé územie. A myslím si, že takáto maličkosť, samozrejme, opierame sa o prísľub ministerstva, bude splnená. Lebo most tam bude a bude slúžiť na výstavbu D3. My len trváme na tom, aby to bol kvalitný most a potom slúžil občanom mesta a regiónu horných Kysúc,“ povedal primátor Čadce.

primátor Čadce Milan Gura
Foto: TASR/Pavol Ďurčo


Vedúci oddelenia dopravy Mestského úradu v Čadci František Ščury doplnil, že projekt pre stavebné povolenie ráta s úplným odstránením provizórneho mosta a revitalizovaním koryta Kysuce na čistý tok bez premostenia. „Od začiatku, ako sa začalo hovoriť o tom, že diaľnica D3 bude prechádzať mestom a jeho zastavaným územím, vedenie mesta aj iné inštitúcie v regióne požadovali riešiť problémy pri vstupe do zastavaného územia v Bukove. Výstavbou diaľnice sa miestna komunikácia z veľkej časti zastavia diaľnicou. Vybuduje sa nová súbežná dvojpruhová komunikácia od mosta nad Kysucou až na cestu I/11 v Podzávoze. Takže budeme mať akoby novú obchádzkovú trasu, ale bez mostného objektu v Bukove,“ dodal na margo súčasného stavu v projekte Ščury.

„Sme radi, že si vedenie Čadce uvedomuje význam diaľnice D3 pre samotnú Čadcu aj celé okolie a rozhodlo sa nebrzdiť výstavbu tohto veľmi potrebného úseku. Nedoriešené otázky budú predmetom ďalších rokovaní medzi mestom a stavebníkom, Národnou diaľničnou spoločnosťou,“ uviedol pre TASR hovorca Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Martin Kóňa.