Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Caixin: Aktivita v čínskom výrobnom sektore pokračovala v poklese

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vývoj vo výrobe ovplyvnili nové objednávky aj produkcia, ktoré naďalej klesajú.

Peking 1. decembra (TASR) - Aktivita v čínskom výrobnom sektore pokračovala v novembri v poklese, tempo poklesu sa však mierne spomalilo. Vývoj vo výrobe ovplyvnili nové objednávky aj produkcia, ktoré naďalej klesajú. Informoval o tom vo štvrtok server RTTNews, ktorý zverejnil výsledky prieskumu súkromnej spoločnosti Caixin.

Index nákupných manažérov pre čínsky výrobný sektor dosiahol v novembri podľa prieskumu Caixinu 49,4 bodu oproti 49,2 bodu. To znamená pokračovanie poklesu v sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Index sa pod 50-bodovou hranicou drží už štvrtý mesiac po sebe.

Produkcia sa opäť znížila, tretí mesiac v rade. Dôvodom sú najmä protipandemické opatrenia čínskej vlády, ktoré zasahujú do výroby aj dopytu. Klesli aj nové objednávky, v ich prípade však bolo tempo poklesu najmiernejšie za posledné štyri mesiace.

Čínsky štatistický úrad zverejnil vlastné údaje o vývoji aktivity vo výrobnom sektore za minulý mesiac v stredu 30. novembra. Podľa neho index nákupných manažérov pre výrobný sektor Číny dosiahol 48 bodov oproti októbrovej hodnote 49,2 bodu. Dôvodom rozdielov v údajoch je, že čínsky štatistický úrad sa zameriava na veľké štátne firmy, zatiaľ čo Caixin na stredné a malé podniky.