Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Caixin: Aktivita v čínskom výrobnom sektore klesla 6. mesiac po sebe

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Milan Kapusta

Výsledky sú horšie, než sa očakávalo. Analytici počítali s miernejším poklesom aktivity a rastom indexu na 49,5 bodu.

Peking 1. februára (TASR) - Aktivita v čínskom výrobnom sektore zaznamenala podľa spoločnosti Caixin na začiatku tohto roka ďalší pokles, už šiesty mesiac v rade, tempo poklesu sa však čiastočne zmiernilo. Informoval o tom portál RTTNews.

Index nákupných manažérov zverejňovaný spoločnosťou Caixin pre čínsky výrobný sektor dosiahol v januári 49,2 bodu, zatiaľ čo v decembri predstavoval 49 bodov. Napriek rastu indexu to naďalej znamená pokles aktivity v sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Pod touto hranicou zotrváva index od augusta 2022.

Navyše výsledky sú horšie, než sa očakávalo. Analytici počítali s miernejším poklesom aktivity a rastom indexu na 49,5 bodu.

K čiastočnému spomaleniu tempa poklesu v januári došlo najmä vďaka zlepšeniu situácie v oblasti produkcie. Tá síce pokračovala v poklese, avšak miernejším tempom. V poklese pokračovali aj nové objednávky, opäť však bolo tempo poklesu miernejšie.

V utorok (31. 1.) zverejnil oficiálne údaje o vývoji vo výrobnom sektore, ako aj v sektore služieb čínsky štatistický úrad, podľa ktorého sa aktivita vo výrobe vrátila v januári k rastu. Index nákupných manažérov dosiahol 50,1 bodu, zatiaľ čo v závere minulého roka predstavoval 47 bodov. Dôvodom rozdielov v údajoch je, že čínsky štatistický úrad sa zameriava na veľké štátne firmy, zatiaľ čo Caixin na stredné a malé podniky.