Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Caixin: Rast aktivity vo výrobnom sektore Číny sa v marci zastavil

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Pod marcový vývoj vo výrobnom sektore Číny sa podľa Caixinu podpísali nové objednávky aj produkcia.

Peking 3. apríla (TASR) - Po tom, ako sa vo februári aktivita v čínskom výrobnom sektore vrátila k rastu, ktorý dosiahol 8-mesačné maximum, sa minulý mesiac jej rast nečakane zastavil. Ukázali to najnovšie údaje súkromnej spoločnosti Caixin. To poukazuje na rastúce pochybnosti z rozsahu zotavovania čínskej ekonomiky, ktorú stále ovplyvňuje pokles realitného sektora a neistota na globálnych finančných trhoch. Informovali o tom portály RTTNews a tradingeconomics.

Index nákupných manažérov spoločnosti Caixin pre výrobný sektor Číny dosiahol v marci 50 bodov. Vo februári predstavoval 51,6 bodu a dosiahol tak najvyššiu úroveň od júna minulého roka.

Marcový údaj znamená spomalenie rastu na úroveň stagnácie, keďže rast od poklesu oddeľuje práve hranica 50 bodov. Výsledky sú prekvapením, keďže analytici počítali s miernym zrýchlením rastu v sektore a indexom 51,7 bodu.

Pod marcový vývoj vo výrobnom sektore Číny sa podľa Caixinu podpísali nové objednávky aj produkcia. V obidvoch prípadoch bol síce zaznamenaný rast, jeho tempo sa však výrazne spomalilo, čo ovplyvnili najmä zahraničné objednávky.

Minulý týždeň oznámila Čína oficiálne údaje o aktivite vo výrobnom sektore, ktoré sa od v pondelok zverejnených údajov firmou Caixin výrazne líšili. Oficiálne údaje čínskeho štatistického úradu vykázali index nákupných manažérov za marec na úrovni 51,9 bodu oproti februárovej hodnote 52,6 bodu, čo predstavuje iba spomalenie rastu aktivity v sektore. Dôvodom je, že štatistický úrad sa zameriava na veľké štátne firmy, zatiaľ čo Caixin na stredné a malé podniky.