Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Caixin: Výrobný sektor Číny rástol v júni najvýraznejšie za vyše roka

Obchodovanie na burze, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vývoj v júni podporili nové objednávky aj produkcia. Nové objednávky sa v júni vrátili k rastu, aj keď tempo rastu bolo mierne.

Peking 1. júla (TASR) - Aktivita v čínskom výrobnom sektore sa v júni vrátila k rastu, pričom tempo rastu bolo najvýraznejšie za viac než rok. Uviedla to v najnovšom prieskume súkromná spoločnosť Caixin. Návrat k rastu tak potvrdila rovnako, ako o deň skôr čínsky štatistický úrad, tempo rastu aktivity podľa Caixinu však bolo výrazne rýchlejšie, než udávali oficiálne údaje. Informoval o tom server RTTNews.

Index nákupných manažérov pre čínsky výrobný sektor dosiahol podľa výsledkov prieskumu spoločnosti Caixin v júni 51,7 bodu, zatiaľ čo v máji dosiahol 48,1 bodu. To znamená návrat aktivity k rastu, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Napriek tomu, že tempo rastu aktivity za jún nebolo prudké, bolo najvýraznejšie od mája minulého roka.

Vývoj v júni podporili nové objednávky aj produkcia. Nové objednávky sa v júni vrátili k rastu, aj keď tempo rastu bolo mierne. Návrat k rastu zaznamenala aj produkcia, v tomto prípade bolo jeho tempo najvýraznejšie od novembra 2020.

Podľa štvrtkových údajov (30. 6.) čínskeho štatistického úradu dosiahol index nákupných manažérov pre výrobný sektor Číny v júni 50,2 bodu oproti 49,6 bodu v máji. Dôvodom rozdielov v údajoch je, že čínsky štatistický úrad sa zameriava na veľké štátne firmy, zatiaľ čo Caixin na stredné a malé podniky.