Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

D. CAMERON: Brexit ohrozí ekonomiku a dôchodky

Na snímke britský premiér David Cameron reční o britskom referende o tom, či Británia má zostať v Európskej únii alebo z nej odísť v Paláci Savoy v Londýne 7. júna 2016. Foto: TASR/AP

Aktuálne prieskumy ukazujú, že výsledok referenda bude tesný.

Londýn 12. júna (TASR) - Britský premiér David Cameron verí svojej kampani za zotrvanie krajiny v Európskej únii (EÚ). Zopakoval svoj hlavný odkaz Britom, že brexit by poškodil ekonomiku. Aktuálne prieskumy ukazujú, že výsledok referenda bude tesný. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Cameron odmietol obvinenia, že jeho kampaň podporujúca zotrvanie Británie v únii je založená na vyvolávaní paniky. Cameron aj minister financií George Osborne však v nedeľníkoch publikovali varovania, že odchod z EÚ ohrozí štátne dôchodky a štátny systém zdravotného zabezpečenia.

"Ak budeme hlasovať za odchod, čaká nás desaťročie neistoty," uviedol Cameron. "Odchod z EÚ nám neprinesie úspory, ale náklady. Myslím, že môj odkaz je jasný, neriskujme to." Cameron tiež priznal, že ak voliči podporia vystúpenie z únie, bude to mať komplikované následky pre vládu, ktoré zvládnuť nebude jednoduché. Dodal však, že zostane premiérom a neodíde zo svojho postu.

ZEW: Brexit by mal negatívny vplyv na ekonomiku EÚ



Vystúpenie Británie z Európskej únie (EÚ) by malo negatívny vplyv na ekonomiku krajín únie, uviedol šéf nemeckého inštitútu ZEW Achim Wambach. Informovala o tom agentúra DPA.

Vysoká neistota po prípadnom brexite by mala síce väčší vplyv na Britániu než na EÚ, ale aj na Európe by to zanechalo stopy. "V Británii žije 13 % obyvateľov Európy a na Britániu pripadá 17 % jej ekonomickej sily - vystúpenie krajiny Európa nezvládne tak ľahko," myslí si Wambach.

Briti budú rozhodovať o zotrvaní v únii v referende, ktoré sa bude konať 23. júna. V súčasnosti je ťažké predpovedať, aký veľký vplyv by mal prípadný brexit na celkovú ekonomickú situáciu, pretože neexistuje predobraz takéhoto scenára, uviedol Wambach. "Ekonomika EÚ je citlivá, každá negatívna správa môže mať vplyv."

Problémom je, že nikto vlastne nevie, čo by sa presne stalo po odchode Británie z EÚ. "Nie je jasné ani to, ako dlho by po brexite trvali rokovania Británie s EÚ." Dodal, že len ťažko sa dá predpovedať, "či by neistota trvala dva alebo štyri roky".

Wambach síce považuje vystúpenie Británie z EÚ za nepravdepodobné, ale poukázal na to, že podobné referendá často majú vlastnú dynamiku. Takže pravdepodobnosť, že sa nakoniec skončí inak, netreba podceňovať.

Brexit by podľa neho v Británii spôsobil pokles súkromných investícií. "Mnohé štúdie prišli k záveru, že v prípade brexitu sa v Británii zvýši nezamestnanosť a zníži hrubý národný dôchodok. Vzhľadom na veľkú neistotu je vysoká pravdepodobnosť poklesu ekonomiky."

DIW: Po brexite môžu prísť ďalšie referendá, čo môže ohroziť aj euro



Prípadný brexit poškodí Britániu ale aj Európu a Nemecko, varoval šéf nemeckého inštitútu pre výskum ekonomiky DIW Marcel Fratzscher. Ešte väčšie starosti mu však spôsobujú ďalšie podobné referendá. Informovala o tom agentúra DPA.

Vystúpenie Británie z Európskej únie (EÚ) skrýva podľa DIW veľké riziká pre krajinu aj pre euro. "Británia môže byť len prvým kameňom domina," uviedol Fratzscher pre DPA. Podobné referendá v krajinách eurozóny, ako je napríklad Taliansko alebo Francúzsko, by podľa neho priniesli ešte väčšiu neistou než brexit.

Už v prípade vystúpenie Británie z EÚ hrozí nárast úrokových sadzieb, čo pribrzdí investície. "K tomu treba pripočítať turbulencie na finančných trhoch, ktoré by boli extrémne volatilné." Libra by oslabila a zrejme aj euro.

"A potom by sme tu mali opäť podobný mechanizmus, ktorý by nakoniec mohol Európu aj Nemecko opäť priviesť do recesie rovnako ako počas finančnej krízy v rokoch 2008 a 2009," uviedol Fratzscher. "Takže aj my v Nemecku by sme za to zaplatili veľmi vysokú cenu."

Británia podľa neho nemôže počítať s tým, že odchod z únie by jej priniesol ekonomické výhody. "Do Británie by pritieklo menej kapitálu, firmy by sa zrejme orientovali inde. Investície, inovácie, produktivita by klesli, a tým dlhodobo aj počet pracovných miest. Rast aj blahobyt by sa zmenšili."

Najväčšie starosti však Fratzscherovi spôsobuje osud eura z dôvodu potenciálneho domino efektu. Prípadné referendum v Taliansku alebo Francúzsku by bolo aj referendom o spoločnej európskej mene, zdôraznil Fratzscher. A dôsledkom by bola ďalšia neistota. Ekonomické dôsledky vystúpenia nejakej krajiny z eurozóny by boli pre celú Európu obrovské.

Šéf DIW požaduje reformy v rámci EÚ, napríklad dokončenie bankovej únie, vytvorenie fiškálnej únie s európskym ministrom financií a podporu politickej legitimity únie, napríklad prostredníctvom priamej voľby Európskej komisie a posilnením Európskeho parlamentu.

Laureáti Nobelovej ceny vyzvali voličov, aby nehlasovali za brexit



Skupina 13 laureátov Nobelovej ceny vyzvala britských voličov, aby v nadchádzajúcom referende hlasovali za zotrvanie Británie v Európskej únii. Poprední britskí vedci vyslovili varovanie, že ak Británia z nej vystúpi, príde o finančné prostriedky, globálny vplyv a prístup k odborným poznatkom.

Skupina 13 britských nositeľov Nobelovej ceny adresovala denníku Daily Telegraph otvorený list, v ktorom vyjadrila obavy, že tým, ktorí agitujú za vystúpenie Británie z EÚ, "chýbajú skúsenosti s líderstvom v oblasti vedy". Vedci tvrdia, že argumentovať tým, že britské ministerstvo financií dokáže prípadné výpadky vo financovaní vedy kompenzovať, je "naivné a samoľúbe".

Medzi signatármi otvoreného listu je aj Peter Higgs, ktorý Nobelovu cenu za fyziku získal za predpoklad existencie častice nazývanej Higgsov bozón.

"Hoci sme ostrov, vo vede ostrovom byť nemôžeme. Byť súčasťou EÚ je dobré pre britskú vedu a teda aj pre Britániu," napísali vo svojom otvorenom liste 13 nositelia Nobelovej ceny.

Referendum o tom, či má Británia zostať v EÚ alebo z nej odísť, sa bude konať 23. júna.