Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Cameron: G8 má šancu oživiť globálny ekonomický rast

David Cameron Foto: TASR/AP

Británia bude hostiť dvojdňový summit v júni v golfovom rekreačnom stredisku neďaleko mesta Enniskillen v Severnom Írsku.

Londýn 2. januára (TASR) - Veľká Británia sľubuje, že sa "chytí príležitosti" na oživenie globálneho ekonomického rastu počas svojho tohtoročného predsedníctva skupiny G8, združujúcej ekonomicky najvyspelejšie krajiny sveta. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

V liste ustanovujúcom začiatok nového predsedníctva, britský premiér David Cameron vyzval na "odvážne kroky" na summite G8, ktorý sa má uskutočniť v júni v Severnom Írsku.

"Tentoraz nepôjde o summit, na ktorom na poslednú chvíľu vyberieme šekovú knižku, sľúbime nejaké peniaze a stretnutie nazveme úspechom," napísal Cameron.

Británia bude naliehať na uskutočnenie konkrétnych opatrení v troch kľúčových oblastiach. "Podstatou mojej agendy pre summit sú tri položky - rast obchodu, dodržiavanie platenia daní a presadzovanie väčšej transparentnosti," uviedol Cameron.

Ďalej oznámil, že zoskupenie G8 by mohlo "podstatne zlepšiť situáciu nielen vo vlastných krajinách, ale i v celom svete, ak by naštartovalo ekonomiku a udržiavalo rozvoj."

Británia bude hostiť dvojdňový summit v júni v golfovom rekreačnom stredisku neďaleko mesta Enniskillen v Severnom Írsku. Stretnutia sa zúčastnia aj lídri USA, Francúzska, Nemecka, Talianska, Kanady, Ruska a Japonska.