Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Čaputová odobrila, aby rodičia dieťaťa s ŤZP mali príspevok aj vopred

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Zachar

Zákon bude účinný od 1. mája tohto roka.

Bratislava 23. marca (TASR) - Rodič dieťaťa s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) bude mať možnosť požiadať o príspevok na opatrovanie vopred, tri mesiace pred skončením sa rodičovskej dovolenky. Vyplácaný bude po jej ukončení. Vyplýva to z novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, ktorú v piatok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

Fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím je podľa súčasného znenia zákona možné vypracovať komplexný lekársky posudok na priznanie peňažného príspevku na opatrovanie až po ukončení rodičovskej dovolenky, teda po dovŕšení šiesteho roku veku dieťaťa. To podľa predkladateľov vytvára neistotu a rodina ostáva bez finančnej podpory v období, kým je dokončené posúdenie, čo môže trvať dva až tri mesiace.

"Cieľom predloženého návrhu zákona je vytvorenie podmienok pre rodiny s deťmi s ťažkým zdravotným postihnutím na plynulý prechod od poberania rodičovského príspevku na poberanie príspevku na opatrovanie ťažko zdravotne postihnutého dieťaťa," vysvetlili predkladatelia.

Zákon bude účinný od 1. mája tohto roka.