Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Čaputová podpísala novelu zákona o financovaní voľného času dieťaťa

Prezidentka SR Zuzana Čaputová hovorí počas tlačovej konferencie s maďarskou prezidentkou Katalin Novákovou v Prezidentskom paláci 30. septembra 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Víta, že zákonodarcovia akceptovali i jednu z jej výhrad, pre ktorú sa obrátila aj na Ústavný súd (ÚS) SR.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Pri tzv. krúžkovnom sa zvoľní režim pre rodičov, nastaví sa aj vhodnejší postup postihovania záškoláctva žiakov. Vyplýva to z novely zákona o financovaní voľného času dieťaťa, ktorú prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok podpísala. Víta, že zákonodarcovia v Národnej rade (NR) SR akceptovali i jednu z jej výhrad, pre ktorú sa obrátila aj na Ústavný súd (ÚS) SR. TASR o tom informoval riaditeľ odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR Jozef Matej.

"Prezidentka víta, že zákonodarca akceptoval jednu z jej výhrad, ktorá bola predmetom jej podania tzv. protiinflačného balíčka na Ústavný súd a zrušil krátenie detského prídavku pre deti z dôvodu záškoláctva. Zákonodarca sa rozhodol tento problém riešiť sprísnením sankcií, v čom síce prezidentka nevidí ústavnú kolíziu, ale považuje za ďaleko dôležitejšie zamerať sa na prevenciu slabej školskej dochádzky chudobných detí riešením množstva príčin, ktoré ju spôsobujú," uviedol Matej.

Z novely vyplýva, že namiesto strhávania sumy z prídavkov na deti majú byť rodičia v prípade, že sa vyskytne u ich detí záškoláctvo nad určitú mieru, sankcionovaní nie priamo z prídavkov na deti, ale zo svojho príjmu tak, ako sú sankcionovaní v súčasnosti. Rozšíria sa dôvody, ktoré umožnia dávať pokutu za priestupky, ktoré sú porovnateľné alebo zodpovedajú tým istým dôvodom, za ktoré sa podľa platného zákona majú strhávať prídavky na deti.

Úpravy, týkajúce sa financovania voľného času dieťaťa, majú viesť k tomu, aby rodičia neboli tak prísne zviazaní pôvodne nastavenými kritériami a parametrami a aby mohli lepšie narábať s peniazmi na voľnočasové aktivity detí. Vecné riešenie sa nemení. Pri krúžkovnom po novom nebudú prostriedky na účte prepadávať každý mesiac, ale budú viazané na rok.