Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Čaputová: V oblasti dlhodobej starostlivosti máme ako spoločnosť dlh

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR Jaroslav Novák

Čaputová pripomenula, že vláda cez nariadenia už zvýšila opatrovateľské príspevky ľuďom, ktorí sa starajú o zdravotne znevýhodnených ľudí.

Bratislava 11. augusta (TASR) - Míľniky plánu obnovy, ktoré majú byť v rezorte práce splnené ešte tento rok a týkajú sa reformy dlhodobej starostlivosti, sú oblasťou, v ktorej máme ako spoločnosť obrovský dlh a nemôžeme si dovoliť ju ďalej odkladať. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla na sociálnej sieti po stretnutí s ministerkou práce, sociálnych vecí a rodiny Soňou Gaborčákovou.

"Vláda odborníkov si vo svojom programovom vyhlásení dala za cieľ posilniť pomoc zraniteľným skupinám a po stretnutí môžem povedať, že vláda tento cieľ postupne napĺňa," uviedla prezidentka.

Gaborčáková prezidentku na pracovnom stretnutí informovala o zavádzaní zákonných zmien, ktoré sa týkajú zvýšenia životného minima, zvýšenia príspevku na bývanie a skoršej valorizácii dávky v hmotnej núdzi.

Čaputová pripomenula, že vláda cez nariadenia už zvýšila opatrovateľské príspevky ľuďom, ktorí sa starajú o zdravotne znevýhodnených ľudí. Rodiny, ktoré si nemajú z čoho uplatniť daňový bonus, dostanú jednorazovú finančnú pomoc vo výške 100 eur. Prezidentka vyzdvihla aj finančnú podporu centier krízovej intervencie a ďalších zariadení, pomáhajúce ľuďom, ktorí to potrebujú. "Súčasne pre ďalšiu vládu pripravuje aj systémové opatrenie pre distribúciu adresnej pomoci ľuďom v núdzi tak, aby už nebolo potrebné siahať po drahých plošných opatreniach," uviedla prezidentka.

Čaputová napísala, že s ministerkou diskutovali aj o dôležitosti finančného a symbolického docenenia práce zamestnankýň a zamestnancov úradov práce. Pomohli totiž podľa prezidentky pri zvládnutí kríz, ktorými SR prechádzala počas posledného obdobia. Gaborčáková prezidentku uistila, že hľadá možnosti, ako finančne posilniť aj tento sektor.