Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Carlsberg sa pripojil k Heinekenu a oznámil tiež odchod z Ruska

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Aj holandský pivovar Heineken sa v pondelok rozhodol ukončiť svoje podnikanie v Rusku aj za cenu odpisov vo výške 400 miliónov eur.

Kodaň 28. marca (TASR) - Dánsky pivovar Carlsberg odíde z ruského trhu a zaknihuje značné bezhotovostné odpisy. Oznámilo to v pondelok vedenie pivovaru, ktorý sa tak stal ďalšou z čoraz dlhšieho zoznamu západných spoločností opúšťajúcich Rusko po jeho invázii na Ukrajinu.

Aj holandský pivovar Heineken sa v pondelok rozhodol ukončiť svoje podnikanie v Rusku aj za cenu odpisov vo výške 400 miliónov eur.

"Prijali sme ťažké a okamžité rozhodnutie pokúsiť sa o úplnú likvidáciu nášho podnikania v Rusku, čo je podľa nás v súčasnom prostredí správna vec," uviedol Carlsberg.

Carlsberg, ktorý je spomedzi západných pivovarov najvystavenejší ruskému trhu, začal tento mesiac strategickú revíziu svojho podnikania v krajine, ale doposiaľ ponechal všetkých svojich osem pivovarov v Rusku v prevádzke.

Rozhodnutie odísť z Ruska povedie tento rok k „značným odpisom“, uviedla dánska spoločnosť bez ďalších podrobností.

Carlsberg mal na konci roka 2021 v Rusku aktíva v hodnote 19,2 miliardy dánskych korún (2,58 miliardy eur), čo predstavuje približne 15 % celkových aktív alebo 44 % celkového vlastného imania, uvádza sa vo výročnej správe.

(1 EUR = 7,4404 DKK)