Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

CDCP: Polovica jednoduchých spoločností na akcie si neplní povinnosti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

I keď zákon nestanovuje za nesplnenie tejto povinnosti sankcie, existuje podľa Demčáka riziko, že majitelia neregistrovaných akcií sa môžu dožadovať svojich práv voči emitentom súdnou cestou.

Bratislava 1. novembra (TASR) - Na Slovensku je v súčasnosti zaregistrovaných okolo 440 jednoduchých spoločností na akcie. Približne polovica z týchto spoločností však nemá zaregistrované akcie v Centrálnom depozitári cenných papierov (CDCP) SR. Ide nielen o porušovanie zákona, ale tento stav reálne ohrozuje práva majiteľov akcií neregistrovaných spoločností, upozornil CDCP.

Jednoduchá spoločnosť na akcie (JSA) predstavuje hybridnú formu kapitálovej obchodnej spoločnosti, ktorá preberá niektoré prvky spoločnosti s ručením obmedzeným a niektoré prvky akciovej spoločnosti. Táto právna forma bola do právneho poriadku SR zavedená od januára 2017, pričom akcie spoločnosti môžu mať len zaknihovanú podobu a môžu znieť len na meno.

"Na vzniknutú situáciu, keď emitenti neregistrujú akcie JSA v CDCP, by sme chceli upozorniť hlavne majiteľov akcií takýchto spoločností," uviedol, vedúci odboru emisií CDCP Ľubomír Demčák. "Neregistrovaním emisií akcií JSA sú totiž ohrozené niektoré práva majiteľov akcií. Nemôžu napríklad vykonávať prevody akcií, keďže v skutočnosti neexistujú a nemôžu ani právoplatne preukázať účasť a hlasovať na valnom zhromaždení. Okrem toho, v prípade súdnych sporov, je preukazovanie vlastníctva komplikované a menej transparentné, čo môže byť priťažujúca okolnosť," dodal.

I keď zákon nestanovuje za nesplnenie tejto povinnosti sankcie, existuje podľa Demčáka riziko, že majitelia neregistrovaných akcií sa môžu dožadovať svojich práv voči emitentom súdnou cestou. Dôvody, prečo si až polovica jednoduchých spoločností na akcie neplní svoje povinnosti, nie sú známe. CDCP predpokladá, že ide o neznalosť zákona. Táto však predstavenstvá firiem neospravedlňuje.

Jeden z rozdielov JSA v porovnaní s akciovou spoločnosťou je výška základného imania. Jednoduchá spoločnosť na akcie môže mať základné imanie nižšie ako 25.000 eur. Okrem toho si môžu akcionári dohodnúť aj ďalšie osobitné druhy práv. Táto forma spoločnosti je bežná napríklad pri startupoch či iných typoch firiem, ktoré začínajú podnikať na trhu.