Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Blokáda vo Francúzsku znížila hospodársku aktivitu v krajine

Na snímke osamelá žena kráča po námestí Trocadero pred Eiffelovou vežou v Paríži 6. apríla 2020. Obmedzenia pohybu v snahe zabrániť šíreniu koronavírusu platia vo Francúzsku od 17. marca. Foto: TASR/AP

Blokáda vo Francúzsku nadobudla účinnosť 17. marca a vláda už avizovala, že ju predĺži 15. apríla, čo sa všeobecne očakáva.

Paríž 9. apríla (TASR) – Celonárodná blokáda vo Francúzsku znížila hospodársku aktivitu v krajine o 36 %. Dnes o tom informoval štatistický úrad INSEE, ktorý tak potvrdil svoj marcový odhad.

V aktualizovanej analýze ekonomických dôsledkov pandémie nového koronavírusu INSEE potvrdil tiež, že každý mesiac blokády zníži hospodársky rast Francúzska o tri percentuálne body. A upozornil, že potrvá nejaký čas po zrušení blokády, kým ekonomická aktivita ožije.

Blokáda vo Francúzsku nadobudla účinnosť 17. marca a vláda už avizovala, že ju predĺži 15. apríla, čo sa všeobecne očakáva.

INSEE oznámil, že „ak to bude možné“ zverejní na konci apríla predbežný odhad vývoja hrubého domáceho produktu v 1. štvrťroku. Očakáva pritom, že bude "ostro negatívny" a 2. štvrťroku bude výsledok ešte horší a bude závisieť od toho, ako dlho potrvá blokáda.

Francúzska centrálna banka včera vo svojom odhade predpovedala, že HDP druhej najväčšej ekonomiky eurozóny sa v 1. štvrťroku oproti predchádzajúcemu kvartálu zníži o 6 %. To bude najväčší medzikvartálny pokles francúzskej ekonomiky od druhej svetovej vojny.