Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Cena elektrickej energie v Handlovej stúpla o desiatky percent

ilustračné foto Foto: TASR

Za verejné osvetlenie malo podľa nej mesto za rok 2021 výdavky 81.514 eur, pre tento rok dodávateľ avizuje sumu 178.000 eur.

Handlová 7. marca (TASR) - Cena elektrickej energie v Handlovej stúpla o desiatky percent. Na vyššie náklady zareaguje samospráva úpravou rozpočtu, Mestský bytový podnik (MsBP) Handlová zase zdvihol zálohové platby pre byty vo svojej správe. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

Mestu Handlová a jeho organizáciám vypovedal dodávateľ elektriny, spoločnosť BCF ENERGY, zmluvu k 27. októbru minulého roka. Dodávateľom mesta sa tak zo zákona stala Stredoslovenská energetika ako dodávateľ poslednej inštancie a cena za megawatthodinu (MWh) stúpla z 80 eur na 180 eur bez dane z pridanej hodnoty.

"V roku 2021 mesto zaplatilo za elektrinu 24.326 eur a po verejnom obstarávaní ku koncu januára pre aktuálny rok vychádza suma 82.149 eur," uviedla Paulínyová.

Za verejné osvetlenie malo podľa nej mesto za rok 2021 výdavky 81.514 eur, pre tento rok dodávateľ avizuje sumu 178.000 eur.

"Zvýšené výdavky na elektrickú energiu sa výrazne odrazia na rozpočte mesta a jeho organizácií, preto budeme nútení rozpočet upraviť," povedal vedúci ekonomického oddelenia mestského úradu Peter Mendel.

K zvýšeniu cien za elektrinu dôjde vo všetkých mestských budovách. V niektorých prípadoch predstavuje navýšenie ceny 50 percent, niekde aj viac. "V priemere je v Handlovej navýšenie cien za elektrinu podľa MsBP až 74,6 percenta," doplnila Paulínyová.

Pripomenula, že MsBP je najväčším správcom bytov v meste a spravuje 2768 bytov v 150 domoch, z toho 746 bytov je mestských. MsBP preto pristúpil k navýšeniu zálohových platieb o 30 a viac percent.

Mesto bude podľa Mendela nútené niektoré položky redukovať vo výdavkoch. "Aktuálne je to téma dňa, nepoznáme detailne všetky výšky výdavkov. Čakáme v týchto dňoch určenie výšky zálohových platieb od dodávateľa, na základe ktorých budeme vedieť presnejšie vyčísliť navýšenie cien. Následne informácie predložíme poslancom a prijmeme opatrenia," uzavrel.

Slovenské elektrárne budú do roku 2024 pre domácnosti dodávať elektrinu za súčasnú cenu 61,21 eura za MWh. Vláda zároveň rozhodla o stiahnutí návrhu zákona o dani z nadmerného zisku pri obchodovaní s elektrinou vyrábanou jadrovým zariadením.