Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Burza: Cena elektriny na Slovensku opäť láme rekordy

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Prekročila už 500 eur za MWh.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Zdražovanie elektrickej energie pokračuje extrémne rýchlo. Na pražskej burze PXE sa v pondelok (15. 8.) elektrina pre Slovensko s dodávkou v budúcom roku predávala za 504 eur za megawatthodinu (MWh), keď psychologickú hranicu 400 eur/MWh prelomila iba 1. augusta. Pred rokom sa pritom elektrina obchodovala za cenu približne 70 eur/MWh. Rekordné ceny zaznamenali napríklad aj v Nemecku či Maďarsku.

Cena referenčného kontraktu na elektrinu v Nemecku s dodávkou v budúcom roku na európskej energetickej burze EEX vzrástla v pondelok až o 3,2 % na 475 eur za MWh. To je takmer šesťnásobok v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Len počas uplynulých dvoch mesiacov sa cena zdvojnásobila.



Na pražskej burze zaznamenali podobnú cenu, ako má Slovensko, aj s dodávkou pre Maďarsko či Rumunsko, pre Česko sa cena pohybuje na úrovni Nemecka.

Príčinou zdražovania elektriny sú obavy, či sa v Európe počas budúcej zimy vyrobí dostatok elektriny, keďže krajiny v regióne zápasia s nedostatkom dodávok plynu spôsobeným ruskou inváziou na Ukrajine. Ďalším faktorom sú výpadky atómových kapacít vo Francúzsku, čo obmedzuje možnosti exportu francúzskej elektriny v najbližších mesiacoch, rovnako ako vysoké teploty a sucho na kontinente. V raste pokračovali aj ceny zemného plynu v Európe. Referenčný kontrakt na plyn s dodávkou v auguste na burze v Amsterdame stúpol až o 3,9 %.