Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Cena elektriny v Európe v utorok opäť vzrástla, piaty deň po sebe

ilustračné foto Foto: TASR

Vlády sú pod tlakom, aby pripravili plány na možné výpadky prúdu túto zimu v niektorých európskych krajinách.

Berlín 16. augusta (TASR) - Referenčná cena elektriny v Európe v utorok opäť vzrástla, už piaty obchodný deň v rade. A dosiahla nový rekord, keďže sa neobjavili žiadne náznaky spomalenia rastu cien zemného plynu. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

Cena referenčného kontraktu na elektrinu v Nemecku s dodávkou v budúcom roku na európskej energetickej burze European Energy Exchange sa v utorok na začiatku obchodovania zvýšila o 2,7 % na 490 eur za megawatthodinu. Cena kontraktu sa od júna viac ako zdvojnásobila. To viedlo k nárastu cien pre spotrebiteľov aj priemyselné odvetvia a vyhnalo infláciu na najvyššiu úroveň za celé desaťročia, keďže ceny od potravín až po benzín prudko stúpajú.

Vlády sú pod tlakom, aby pripravili plány na možné výpadky prúdu túto zimu v niektorých európskych krajinách. Produkcia elektriny z jadra vo Francúzsku, ktorá je tradične "chrbticou" jeho energetického systému, zostáva najnižšia za uplynulé desaťročia pre nízke hladiny riek, keďže voda sa používa na chladenie reaktorov. Aj produkcia vodných elektrární v niektorých krajinách je na niekoľkoročných minimách.

Cena referenčného európskeho kontraktu na dodávku plynu na budúci mesiac sa na burze v Amsterdame v utorok na začiatku obchodovania zvýšila až o 6,5 %. To bol najväčší nárast v priebehu dňa od začiatku marca.