Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Cena emisných povoleniek v EÚ vyskočila na nový rekord

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hlavným dôvodom je nárast dopytu, keďže elektrárne a priemyselné podniky pre nedostatok zemného plynu a jeho vysokú cenu často prechádzajú na uhlie.

Brusel 19. augusta (TASR) - Ceny emisných povoleniek v Európskej únii (EÚ) vyskočili na nové rekordné maximum. Energetická kríza v regióne totiž zvýšila spotrebu palív s vysokými emisiami. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

Cena európskych emisných povoleniek (EUA) sa v piatok prvýkrát dostala nad 98 eur za tonu, keď sa vyšplhala až na 99,22 eura za tonu. Nové maximá dosiahli aj ceny emisných povoleniek a uhlia v Británii.

Hlavným dôvodom je nárast dopytu, keďže elektrárne a priemyselné podniky pre nedostatok zemného plynu a jeho vysokú cenu často prechádzajú na uhlie. Existuje riziko, že európske uhlíkové emisie tento rok vzrastú aj napriek tomu, že prudké zvýšenie cien energií a ich nedostatok spomaľujú priemyselnú aktivitu.

"Spaľovanie uhlia či dokonca vykurovacieho oleja je oveľa špinavšie než spaľovanie plynu, dokonca aj malá náhrada môže prevážiť nad deštrukciou dopytu," uviedla analytička spoločnosti BloombergNEF Mariko O’Neilová.