Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Cena fotovoltických panelov rastie, slovenské projekty to neohrozuje

Ilustračná foto. Foto: TASR - Eduard Fašung

Karaba upozornil, že na Slovenskom trhu investorov od stavby solárnych elektrární odrádzajú najmä sieťové a administratívne poplatky, ktoré spôsobujú, že sa produkcia stáva nerentabilnou.

Bratislava 6. novembra (TASR) – Vlna zvyšovania cien tovarov sa nezastavila ani pred fotovoltickými panelmi. Tie podľa analýzy spoločnosti Rystad Energy zdraželi od minulého roka takmer o polovicu. Za výrazným zdražením panelov je podľa spoločnosti extrémny nárast ceny polykryštalického kremíka, ktorý je základnou surovinou na výrobu solárnych panelov, ale aj prepravných nákladov. Na slovenské projekty však zdraženie panelov nebude mať výrazný vplyv, predpokladá riaditeľ Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI) Ján Karaba.

"OZE a najmä fotovoltika v súčasnosti celosvetovo dominujú novému inštalovanému výkonu. Aktuálne ekonomické šoky na strane ponuky zasiahli aj výrobu FV panelov, čoho dôsledkom sú výpadky produkčnej kapacity a mierne zdraženie týchto komponentov," pripustil Karaba. Podľa Rystad Energy vzrástla cena konvenčných solárnych panelov od minulého roka z menej ako 0,2 USD (0,17 eura) za watt inštalovaného výkonu (Wp) na zhruba 0,26-0,28 USD/Wp v druhej polovici tohto roka. "Vyššie ceny investorov nepotešia, ale rozhodne nebudú príčinou spomalenia rozvoja OZE," myslí si šéf SAPI.

Na slovenské projekty zdraženie panelov nebude mať výrazný vplyv, keďže sa väčšie solárne elektrárne nezačnú budovať skôr, ako na budúci rok. V tom čase už Karaba očakáva stabilný vývoj cien panelov. Solárne panely a náklady na ich prepravu tvoria podľa Rystad Energy u veľkých priemyselných parkov štvrtinu až tretinu celkových investičných nákladov. Zvýšenie cien panelov a nákladov za prepravu tak môže mať významný vplyv na ekonomiku solárnych elektrární.

Karaba upozornil, že na Slovenskom trhu investorov od stavby solárnych elektrární odrádzajú najmä sieťové a administratívne poplatky, ktoré spôsobujú, že sa produkcia stáva nerentabilnou. „Dlhodobo hovoríme, že veterné a fotovoltické elektrárne už finančnú podporu nepotrebujú. Ich ziskovosť však bude závisieť od toho, ako si vláda poradí s pretrvávajúcimi bariérami. Máme tu napríklad neodôvodnene vysoké pripojovacie poplatky a diskriminačný G-komponent. Ak majú elektrárne prežiť bez podpory, potrebujú férové trhové prostredie,“ dodal Karaba

Cenový vývoj na trhu so solárnymi panelmi plány na rozvoj OZE podľa Karabu nenaruší. Rastúce ceny energií a hroziaci nedostatok plynu sú podľa šéfa SAPI jasným signálom, že EÚ musí rozvoj OZE urýchliť. "Ostáva už len dúfať, že to pochopí aj naša vláda," dodal Karaba. Motivačne podľa neho môže pôsobiť aj súčasná vysoká cena elektrickej energie.