Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Cena medi prvýkrát od októbra padla pod hranicu 9000 USD za tonu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dopyt po medi je často považovaný na barometer vývoja globálnej ekonomiky. Jej cena dosiahla rekordné maximum v marci, teraz však prudko klesá.

Londýn 12. mája (TASR) - Cena medi padla pod hranicu 9000 USD (8528,38 eura) za tonu prvýkrát od októbra 2021. Klesli aj ceny ďalších materiálov. Dôvodom sú rastúce obavy z oslabovania globálneho dopytu.

Dopyt po medi je často považovaný na barometer vývoja globálnej ekonomiky. Jej cena dosiahla rekordné maximum v marci, teraz však prudko klesá, keď sa pozornosť investorov presunula z rizika nedostatku ponuky na slabú spotrebu. Rastú obavy, že sprísňovanie menovej politiky v USA, slabosť európskych ekonomík a prísne protipandemické opatrenia v Číne poškodia dopyt po priemyselných kovoch.

Cena medi na londýnskej burze kovov LME padla až o 4,3 %. Oslabili sa i ďalšie kovy, pričom cín stratil viac než 10 %.

Meď už klesla približne o 18 % v porovnaní so svojím vrcholom zo začiatku marca, keď vojna na Ukrajine ešte zvýšila obavy týkajúce sa dodávok v situácii nízkych zásob. Ceny takisto podporili očakávania spojené so zelenou revolúciou, ktorá mala spôsobiť zvýšenie spotreby.