Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Cena štvorcového metra 2-izbového bytu stúpala pomalšie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dano Veselský

V segmente 2-izbových bytov bol najvyšší percentuálny nárast v Prešove a Trnave, kde sa cena za m2 zvýšila zhodne o 69 eur.

Bratislava 5. augusta (TASR) - Ceny 2-izbových bytov za štvorcový meter (m2) zaznamenali menší medzikvartálny nárast ako v predchádzajúcom období. Celoslovenská priemerná úroveň krajských miest dosiahla 1,1 % nárast v porovnaní s prvým kvartálom roka 2019, čo je takmer polovičné spomalenie tempa rastu. V pondelok o tom informoval médiá analytik Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS) Martin Lazík v súvislosti s druhým štvrťrokom tohto roka.

V segmente 2-izbových bytov bol najvyšší percentuálny nárast v Prešove a Trnave, kde sa cena za m2 zvýšila zhodne o 69 eur. Celkovo však cena najviac stúpla v okrese Bratislava III, a to o 96 eur. K najvýraznejšiemu poklesu došlo v okrese Bratislava I, kde sa priemerná cena za m2 znížila o 63 eur.

"Ceny 3-izbových bytov v porovnaní s 2-izbových zaznamenali vyššiu dynamiku rastu priemernej ceny za m2. Celoslovenská priemerná úroveň krajských miest dosiahla 2,79 % nárastu v porovnaní s prvým kvartálom roka 2019," konštatoval analytik s tým, že najvýraznejší nárast cien bol v okrese Košice IV. Na rozdiel od 2-izbových bytov nezaznamenalo ani jedno krajské mesto, ani jeho okresy, medzikvartálny pokles.

Ceny stavebných pozemkov sa podľa analytika mierne zvýšili, ale v lokalitách s najväčšou ponukou a dopytom, v okresoch Senec, Pezinok a Malacky, bol medzikvartálny nárast cien na úrovni približne 2 % za 1 m2. Priemerná cena v okresoch sa tak dlhší čas pohybuje na úrovni okolo 100 eur/m2 s výraznými rozdielmi medzi jednotlivými lokalitami.

Celoslovenský priemer cien rodinných domov sa medzikvartálne takmer nezmenil, nárast o 0,12 % a oscilácia okolo dlhodobo ustálených cien je typická aj pre najsilnejšie okresy v predajoch rodinných domov, ako sú Senec, Pezinok, Malacky, Trnava, Nitra a Žilina. "Z pohľadu samotného obchodovania však nemôžeme hovoriť o stagnácii a dopyt bol v druhom kvartáli stále vysoký," priblížil.

Analytik predpokladá, že prichádza obdobie postupnej obnovy, respektíve zotavovania ponuky, jej postupné rozširovanie po vlne intenzívnejších nákupov. "Rozšírenie ponuky je prvý predpoklad na stabilizáciu cien na realitnom trhu, tak ako už vidno v niektorých oblastiach a segmentoch. Tretí kvartál, aj vďaka letnému dovolenkovému útlmu, zvyčajne neprináša žiadne veľké prekvapenia," uzavrel.