Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Cena zlata pokračuje v raste

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dopyt po zlate ako bezpečnom prístave pre investície je však zvýšený už niekoľko týždňov.

Londýn 6. januára (TASR) - Cena zlata pokračuje v raste a dostala sa na najvyššiu úroveň takmer za 7 rokov. Dôvodom je eskalácia napätia na Blízkom východe.

V noci na pondelok sa spotová cena zlata dostala až na 1588,12 USD (1424,71 eura) za uncu (31,1 gramu), čo bolo najviac od apríla 2013. Zlato neskôr prišlo o časť ziskov a ráno sa predávalo s plusom 1,61 % po 1577,26 USD za uncu.

Nárast cien zlata pokračuje. Spustilo ho piatkové (3. 1.) zabitie veliteľa špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd Kásema Solejmáního, ktorý zomrel pri americkom leteckom útoku. Ten nariadil americký prezident Donald Trump.

Dopyt po zlate ako bezpečnom prístave pre investície je však zvýšený už niekoľko týždňov. Na začiatku decembra sa cena zlata nachádzala na úrovni 1450 USD za uncu.

Trump v nedeľu večer svojimi vyhrážkami ešte zvýšil napätie na Blízkom východe. Americký prezident pohrozil, že odveta za prípadný iránsky útok na americkú "osobu alebo cieľ" bude možno "neprimeraná".

Trump varoval aj Irak a vyhlásil, že USA prijmú proti krajine sankcie, ak sa zachová "nepriateľsky" a vyhovie požiadavke irackého parlamentu, aby americkí vojaci odišli z krajiny.

"Ak sa zachovajú nejako nepriateľsky, ak urobia niečo, čo budeme pokladať za neprimerané, uvalíme na Irak sankcie, veľmi prísne sankcie," povedal Trump novinárom v nedeľu (5. 1.). Iracký parlament v nedeľu v reakcii na zabitie Solejmáního na mimoriadnom zasadnutí schválil rezolúciu, ktorá poveruje vládu, aby vyhostila zahraničných vojakov z krajiny.