Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Cenový strop na ruskú ropu sa podľa novej štúdie vo veľkom obchádza

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa štúdie sa 95 % vývozu ruskej ropy expedovanej z tichomorského prístavu Kozmin neďaleko Vladivostoku uskutočnilo za cenu vyššiu ako 60 USD (54,35 eura) za barel (159 litrov).

Viedeň 27. apríla (TASR) - Cenový strop na ruskú ropu, ktorý zaviedla skupina G7 a ďalšie štáty, sa zrejme vo veľkom rozsahu obchádza. Naznačuje to štúdia medzinárodného výskumného tímu, ktorú si nechala vypracovať Kyjevská ekonomická škola (KSE). TASR o tom informuje na základe správy portálu orf.at, ktorý ju prevzal od nemeckého týždenníka Spiegel.

Podľa štúdie sa 95 % vývozu ruskej ropy expedovanej z tichomorského prístavu Kozmin neďaleko Vladivostoku uskutočnilo za cenu vyššiu ako 60 USD (54,35 eura) za barel (159 litrov). Priemerná cena dosiahla 73 eur, uviedli autori správy, ktorí sa odvolávajú na analýzu rozsiahlych údajov o zahraničnom obchode.

Vo vývozných prístavoch lokalizovaných v západnejších častiach Ruska sa podľa štúdie cenový strop naopak vo veľkej miere dodržiaval.

Na zavedení sankčného mechanizmu sa dohodli G7, EÚ a Austrália. Ako nástroj na jeho vymáhanie slúži lodná nákladná doprava, v ktorej dominujú spoločnosti z týchto krajín. Tie majú zakázané prepravovať ruskú ropu alebo poisťovať tankery, ak majú na palube produkty s cenami nad dohodnutými limitmi.

(1 EUR = 1,1039 USD)