Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Centeno: Inflácia v eurozóne bude vyššia a udrží sa dlhšie

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Európska centrálna banka (ECB) bude preto pokračovať v cykle zvyšovania úrokových sadzieb v snahe skrotiť infláciu.

Lisabon 27. septembra (TASR) - Miera inflácie v eurozóne bude vyššia a udrží sa dlhšie, ako sa pôvodne predpokladalo. Európska centrálna banka (ECB) bude preto pokračovať v cykle zvyšovania úrokových sadzieb v snahe skrotiť infláciu. Vyhlásil to v utorok v Portugalsku člen Rady guvernérov ECB Mario Centeno. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Centeno, ktorý je tiež šéfom portugalskej centrálnej banky, obvinil z výraznej zmeny "ekonomického kontextu" v euroregióne sériu prekrývajúcich sa šokov.

ECB začiatkom tohto mesiaca zvýšila úrokové sadzby o bezprecedentných 75 bázických bodov len niekoľko týždňov potom, ako ich posunula smerom nahor o 50 bázických bodov. Celkovo tak po týchto dvoch zasadnutiach vzrástli kľúčové úrokové sadzby ECB dohromady o 125 bázických bodov v rámci boja s nadmernou infláciou, ktorá sa blíži k 10 %. Trhy počítajú s ďalším zvýšením úrokov na každom zo zasadnutí ECB do jari budúceho roka.

Medziročná miera inflácie v eurozóne sa v auguste zvýšila na 9,1 % z 8,9 % v júli a ekonómovia očakávajú, že sa jej rast tento mesiac zrýchlil na 9,6 %.