Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Centrálna banka bude podporovať ekonomiku EÚ aj počas budúceho roka

a snímke žena kráča po moste cez rieku Mohan, vľavo budova Európskej centrálnej banky (ECB) v nemeckom Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/AP

Šéfka ECB Christine Lagardová uviedla, že čistý nákup sa skončí v marci, ale podľa de Guindosa sa môže v prípade potreby obnoviť.

Frankfurt nad Mohanom/Paríž 30. novembra (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) bude naďalej podporovať ekonomiku eurozóny prostredníctvom nákupov dlhopisov aj počas roka 2022, očakáva jej viceprezident Luis de Guindos.

"Som presvedčený, že tieto čisté nákupy budú pokračovať aj počas budúceho roka," povedal de Guindos v rozhovore pre francúzsky denník Les Echos, zverejnenom v utorok. "Čo príde potom, neviem," dodal.

Rada guvernérov ECB bude na svojom decembrovom zasadnutí rozhodovať o budúcnosti pandemického núdzového programu nákupov PEPP, ktorého cieľom bolo zmiernenie následkov koronakrízy. Jeho rámec predstavuje 1,85 bilióna eur a skončiť by sa mal v marci 2022.

"Upravíme náš pandemický núdzový program nákupov podľa dynamiky inflácie, podľa našich ekonomických prognóz a podľa meniacej sa zdravotnej situácie," uviedol de Guindos. "Nebudeme ho však postupne ukončovať, ako rozhodol americký Fed."

Šéfka ECB Christine Lagardová uviedla, že čistý nákup sa skončí v marci, ale podľa de Guindosa sa môže v prípade potreby obnoviť. De Guindos si myslí, že menová politika musí aj po ukončení PEPP naďalej podporovať ekonomiku, pretože "niektoré jazvy, ktoré zanechala pandémia, sa ešte poriadne nezahojili".