Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Centrálne banky prijali opatrenia na zabezpečenie dolárovej likvidity

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Centrálne banky od pondelka (23. 3.) zvýšia frekvenciu 7-dňových operácií (dolárových swapových liniek), prostredníctvom ktorých poskytujú dolárovú likviditu.

Washington/Londýn/Frankfurt nad Mohanom 20. marca (TASR) - Veľké centrálne banky zvýšili svoju snahu zabezpečiť dostatočnú dolárovú likviditu. Americká centrálna banka (Fed) spoločne s Európskou centrálnou bankou (ECB) a centrálnymi bankami Kanady, Veľkej Británie, Japonska a Švajčiarska prijali ďalšie opatrenia, aby zabránili nedostatku dolárovej likvidity na globálnych trhoch.

Centrálne banky od pondelka (23. 3.) zvýšia frekvenciu 7-dňových operácií (dolárových swapových liniek), prostredníctvom ktorých poskytujú dolárovú likviditu. Doteraz sa tieto aukcie konali týždenne a od pondelka až do konca apríla sa budú konať denne. Naďalej sa budú raz týždenne konať aj 84-dňové operácie.

"Tieto centrálne banky sa z dôvodu zlepšenia účinnosti swapových liniek pri poskytovaní dolárového financovania dohodli na zvýšení frekvencie 7-dňových operácií z týždňovej na dňovú," uvádza sa vo vyhlásení centrálnych bánk.