Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Centrálny depozitár cenných papierov dosiahol zisk 7,52 miliónov eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Za rekordným ziskom podľa depozitára stojí napríklad rozpustenie rezerv na významné súdne spory.

Bratislava 21. júna (TASR) - Centrálny depozitár cenných papierov (CDCP) SR ukončil rok 2020 s rekordným hospodárskym výsledkom. Aj napriek pandémii nového koronavírusu dosiahol zisk po zdanení vo výške 7,52 milióna eur.

Keďže výsledky sú priaznivé, depozitár môže tento rok vyplatiť dividendy svojmu akcionárovi - Burze cenných papierov v Bratislave. "Okrem toho sa nám vďaka vysokému zisku podarilo umoriť zvyšok strát z minulých období, s ktorými sme bojovali takmer celú dekádu," podotkol generálny riaditeľ a predseda predstavenstva CDCP Martin Wiedermann.

Za rekordným ziskom podľa depozitára stojí napríklad rozpustenie rezerv na významné súdne spory. Toto rozpustenie rezerv prispelo k poklesu nákladov o 75 % v porovnaní s rokom 2019. Podstatnou zložkou príjmov v uplynulom roku, ktorá najviac prispela k dosiahnutému výsledku, boli poplatky za vydanie štátnych dlhopisov Agentúrou pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL). "Štát reagoval na vzniknutú krízu mimoriadnymi emisiami. Aj po odrátaní týchto mimoriadnych príjmov by však dosiahol centrálny depozitár nárast zisku vo výške 6,6 %," podotkol depozitár.

Ilustračné foto.
Foto: TASR - Henrich Mišovič


CDCP súčasne zaznamenal nárast výnosov o deväť percent v porovnaní s predchádzajúcim obdobím. Celkové výnosy boli najviac ovplyvnené tržbami za vlastné výkony, ktoré v roku 2020 vzrástli o sedem percent.

Wiedermann tvrdí, že v budúcnosti bude hospodársky výsledok ovplyvňovať výrazný úbytok účtov majiteľa, ktoré CDCP eviduje pre fyzické osoby, a to z dôvodu uplatnenia práva výkupu akcií majoritnými akcionármi spoločností kótovaných na Burze cenných papierov v Bratislave, ako aj ukončenia zriaďovania nových účtov pre fyzické osoby v centrálnom depozitári. "CDCP musí zároveň pokrývať zvýšené náklady súvisiace s požiadavkami európskej regulácie centrálnych depozitárov," podotkol Wiedermann. Naopak, pozitívny vplyv na výšku nákladov môže mať pokračujúca digitalizácia, ako aj zavádzanie nových technológií.