Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Cenu inovatívny čin roka dostane inovácia, ktorá pomohla pri pandémii

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Ján Krošlák

Cieľom súťaže je upozorniť na zaujímavé inovačné aktivity slovenských podnikateľov.

Bratislava 13. mája (TASR) - Ministerstvo hospodárstva vyhlásilo 14. ročník súťaže o Cenu ministra hospodárstva SR Inovatívny čin roka 2020. Cieľom súťaže je upozorniť na zaujímavé inovačné aktivity slovenských podnikateľov. Tento rok sa vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) rozhodol udeliť cenu v špeciálnej kategórii COVID-19 za inováciu, ktorá prispela k riešeniu pandémie. Podnikatelia môžu inovatívne výrobky, technológie a služby, ktoré uviedli na trh v minulom roku, prihlásiť do súťaže do 15. augusta, uviedol vo štvrtok rezort hospodárstva.

„Väčšina podnikateľov musela počas obmedzení zásadne meniť svoje plány a zaužívané postupy. Mnohí sa presvedčili, že inovácie sú nevyhnutné a viacerí podnikatelia dokázali promptne zareagovať, zmobilizovať svoje kapacity a dosiahnuť unikátne výsledky,“ uviedol Sulík. Podľa šéfa rezortu hospodárstva si osobitnú pozornosť zaslúžia tí, ktorí počas koronakrízy dokázali byť užitoční pri znižovaní negatívnych dôsledkov šírenia ochorenia. „Chcem preto špeciálnou cenou odmeniť aj tých inovátorov, ktorí pomohli pri riešení pandemickej situácie,“ zdôraznil vicepremiér.

Súťaž o Cenu ministra hospodárstva SR Inovatívny čin roka 2020 má štyri kategórie. V kategóriách inovácia výrobkov, technologická inovácia a inovácia v oblasti služieb budú udelené ceny na prvých troch miestach. V novej kategórii COVID-19 inovácia, ktorá pomohla pri riešení pandemickej situácie, bude ocenený najlepší návrh. Vo všetkých prípadoch musí ísť o inováciu, ktorá bola na trh uvedená v roku 2020. Najlepšie návrhy získajú vecnú cenu a finančnú odmenu po 7000 eur. Ocenenia na druhom a treťom mieste sú spojené s finančnou odmenou 5000 eur a 3000 eur.

Odborná komisia bude pri vyhodnocovaní posudzovať popri inovatívnosti riešenia aj prínos pre spotrebiteľa, zákazníka a spoločnosť a tiež vplyv na trh, podnikateľskú činnosť, na národné hospodárstvo a ekológiu. „Pre podnikateľov, ktorí úspešne inovovali, je súťaž príležitosťou dať o unikátnych riešeniach vedieť a inšpirovať ostatných. Od roku 2008 sme prijali viac ako 420 prihlášok s návrhmi na inovatívne činy. Pravidlá nie sú zložité. Podstatné je preukázať, že inovovať sa oplatí,“ uviedol Peter Blaškovitš, generálny riaditeľ Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry, ktorá súťaž pre rezort hospodárstva organizuje.