Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ceny amerických priemyselných producentov vo februári nečakane klesli

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

V medziročnom porovnaní ceny amerických producentov výrazne spomalili tempo rastu.

Washington 15. marca (TASR) - Ceny amerických priemyselných výrobcov zaznamenali minulý mesiac nečakaný pokles, aj keď tempo poklesu bolo minimálne. Poukázali na to v stredu zverejnené údaje amerického ministerstva práce, ktoré zverejnili agentúra Reuters a portály RTTNews a tradingeconomics.

Ceny producentov klesli vo februári medzimesačne o 0,1 %, zatiaľ čo analytici počítali s rastom o 0,3 %. Vychádzali pritom z predbežných údajov za mesiac január, ktoré poukazovali na rast cien priemyselných výrobcov o 0,7 %. Tie najnovšie ministerstvo revidovalo smerom nadol a januárový rast stanovilo na 0,3 %.

K poklesu cien prispeli najmä ceny potravín a energií. Bez ich započítania sa ceny amerických producentov vo februári zvýšili o 0,3 %. V januári tieto ceny vzrástli o 0,6 %.

V medziročnom porovnaní ceny amerických producentov výrazne spomalili tempo rastu. Zatiaľ čo v januári sa zvýšili o 5,7 %, vo februári rast dosiahol 4,6 %, čo predstavuje najmiernejší rast od septembra 2021. Aj v tomto prípade údaje zaostali za očakávaniami analytikov. Tí počítali so spomalením rastu cien iba na 5,4 %.