Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Ceny bývania pokračovali v prvom štvrťroku 2020 v dynamickom raste

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

Správu aktualizujeme.

Bratislava 5. mája (TASR) – Priemerná cena bývania v prvom štvrťroku 2020 vzrástla oproti predchádzajúcemu slabšiemu štvrťroku o 4,6 %. Predstavuje to najvyšší medzikvartálny rast od roku 2008. Zvýšené tempo rastu je aj v medziročnom porovnaní. Ide o nárast na 8,6 % z predchádzajúcich 6,4 % medziročne. Rýchlejší rast zaznamenali priemerné ceny bytov aj domov. Konštatujú to analytici úseku meny, štatistiky a výskumu (ÚMS). V cenách nehnuteľností sa zatiaľ podľa analýzy Národnej banky Slovenska (NBS) neprejavila rozvíjajúca sa kríza.

Dôsledkom dynamického vývoja je podľa analytikov zvýšenie hodnoty kompozitného indexu na hodnotenie cien bývania, ako aj zhoršenie dostupnosti bývania vo väčšine krajov. Priemerná cena bývania v prvom štvrťroku 2020 vzrástla v porovnaní s tým predchádzajúcim o takmer 74 eur za štvorcový meter (m2) na hodnotu 1671 eur/m2. Z historického pohľadu bol zaznamenaný jeden z najvyšších medziročných rastov, zaostáva však za tretím štvrťrokom 2019. Na celkovej medziročnej zmene priemernej ceny bývania sa podieľal medziročný rast cien bytov vo vyššej miere než rast cien domov.

Priemerná cena bytov sa v prvom štvrťroku 2020 zvýšila o 87 eur/m2 na 2006 eur/m2. Medzi štvrťrokmi vzrástla o 4,5 %, zatiaľ čo medziročne až o 9,7 %. Výrazné nárasty v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom pozorovali analytici v prípade ponukových cien všetkých typov bytov okrem tých najväčších.

Priemerná cena domov vzrástla o necelých 32 eur/m2 na 1264 eur/m2. Oproti štvrtému kvartálu 2019 sa zvýšila o 2,6 %, čo predstavuje na medziročnej báze rast o 6,3 %. Z toho priemerná cena štandardných rodinných domov vzrástla medzištvrťročne o 3,2 %, priemerné ceny rodinných víl rástli medzi kvartálmi viac než dvojnásobným tempom.

Regionálne štatistiky ukazujú medzikvartálny rast cien v takmer všetkých krajoch, výnimkou je Prešovský kraj (-3,3 %). Najvyšší rast zaznamenal v prvom štvrťroku 2020 Banskobystrický kraj (12,1 %). V absolútnom vyjadrení je naďalej priemerná cena bývania najvyššia v Bratislavskom kraji, kde dosahuje úroveň 2231 eur/m2, čo predstavuje medzikvartálny nárast o 4,6 %. Na medziročnej báze sa v rozmedzí kladných čísiel pohybujú všetky kraje.

Celková dostupnosť bývania sa v sledovanom období vzhľadom na historický vývoj zhoršila v každom kraji okrem Prešovského. Tento vývoj bol podľa analytikov ÚMS očakávaný, keďže Prešovský kraj bol jediným krajom so záporným medzikvartálnym rastom a zároveň dosahuje v posledných štvrťrokoch relatívne vyššie rasty miezd. Žilinský kraj sa stal krajom s najhoršou dostupnosťou bývania, a to všeobecne, ale aj špecificky v bytoch.

Vývoj v dostupnosti bývania v priebehu prvého štvrťroku 2020 má však podľa analytikov len malú výpovednú hodnotu ohľadom vývoja v najbližšej budúcnosti. "Druhý štvrťrok bude v rozhodujúcej miere ovplyvnený predovšetkým tým, aký nepomer nastane medzi intenzitou prenosu šoku vyvolaného pandémiou do miezd a do cien nehnuteľností," dodali. Výrazné zmeny úrokových mier úverov určených na kúpu nehnuteľnosti v blízkej budúcnosti nepredpokladajú.

"Kompozitné indexy na hodnotenie vývoja priemernej ceny bývania i priemernej ceny bytov sa v prvom štvrťroku 2020 naďalej nachádzajú v pásme vzostupu," skonštatovali analytici. Kompozitný index na hodnotenie vývoja cien bývania podľa nich v posledných rokoch indikoval, že rast cien nehnuteľností bol viac či menej v súlade s vývojom fundamentov realitného trhu. Zároveň však podotkli, že ak by súčasná pandémia nového koronavírusu na ceny nehnuteľností nemala významný vplyv a zároveň výrazne zasiahla základné ukazovatele hospodárskeho vývoja, vytvorila by prostredie pre signifikantný nárast hodnôt indexu.