Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ceny bývania v Česku ďalej rastú

Ilustračná fotografia Foto: TASR/Dano Veselský

Vysoká cena nehnuteľností v kombinácii s prísnejšími podmienkami na získanie hypotéky núti stále viac ľudí odložiť kúpu bytu a nájsť si prenájom.

Praha 14. septembra (TASR) - Ceny bytov vo veľkých českých mestách v posledných rokoch prudko vzrástli. Zatiaľ čo pred šiestimi rokmi si človek mohol v Prahe za 3 milióny Kč (116.086 eur) kúpiť dvojizbový byt s rozlohou 50 m2, v súčasnosti by mu rovnaký objem peňazí stačil iba na polovičnú garsónku.

Vysoká cena nehnuteľností v kombinácii s prísnejšími podmienkami na získanie hypotéky núti stále viac ľudí odložiť kúpu bytu a nájsť si prenájom. Podľa analýzy poradenskej skupiny KPMG, ktorú zverejnili Hospodářské noviny (HN), sa v dôsledku vysokého dopytu počet voľných bytov určených na prenájom prepadol v priebehu dvoch rokov o tretinu. To zasa ženie nahor nájomné.

"Ak sa za posledných päť rokov cena nových bytov v Prahe zvýšila o 80 % a priemerný nájom medzitým vzrástol o 42 %, potom tu stále existuje ďalší priestor na rast nájomného," povedal riaditeľ KPMG ČR Pavel Dolák.

Už teraz realitní makléri pozorujú zdražovanie nájomného pri svojich ponukách. "Za posledných šesť mesiacov sú ceny nájomných bytov v Prahe vyššie zhruba o 10 %," uviedla Kristýna Řezáčová z realitnej kancelárie Re/Max.

Podľa maklérov ide o priamu súvislosť s tohtoročným prepadom predajov nových bytov. V hlavnom meste sa v 2. kvartáli predalo medziročne o 16 % bytov menej. Developeri navyše pripúšťajú, že tento rok bude najslabší za posledných sedem rokov.

Aj keď najväčší záujem o byty, a tým aj najvyšší tlak na ceny, je v Prahe, podľa maklérov sa zdražovanie dotkne aj ďalších lokalít. Pôjde najmä o veľké mestá, najmä Brno, Ostravu, Olomouc, České Budějovice a Plzeň. Rast cien však nie je vylúčený ani v ďalších oblastiach.

Najmä v Prahe má zásadný vplyv na ceny bytov a prenájmov fenomén Airbnb a všeobecne takzvané krátkodobé prenájmy. Od nich si ľudia sľubujú vyššie výnosy než z dlhodobého prenájmu a často ich aj dosahujú. V posledných rokoch preto doslova prepukla nákupná horúčka takzvaných bytov na investíciu. V rokoch 2016 a 2017 sa podľa developerov predala s cieľom následného prenájmu až tretina nových bytov.

Rastúce náklady na bývanie veľké mestá znepokojujú. Majú strach z toho, že byty sa stanú pre niektorých ľudí nedostupné. Najmä pre tých, ktorí zastávajú potrebné profesie, ako sú hasiči, učitelia, policajti či zdravotné sestry. Okrem cien bytov a nájomného totiž zároveň rastú aj ceny energií.

Preto sa mnohé radnice chystajú investovať do obecných bytov. Rozsiahlu výstavbu plánuje v budúcich piatich rokoch Brno, ktoré postaví a zrekonštruuje približne 2100 bytov. Stovky ich chcú vybudovať aj Praha a Ostrava.

Komunálni politici si však uvedomujú stále väčší rozdiel medzi trhovým nájomným a cenami prenájmu v mestských bytoch. Liberecká radnica sa preto tento rok rozhodla zvýšiť nájomné, a to až o pätinu. Zdražovať budú aj České Budějovice a aj Praha už oznámila, že bude s nájomným hýbať smerom nahor.

(1 EUR = 25,843 CZK)