Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

Ceny českých priemyselných výrobcov klesli prvýkrát za viac než 3 roky

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V medzimesačnom porovnaní sa však ceny výrobcov v obidvoch odvetviach zvýšili. V priemysle to bolo o 2,5 % a v poľnohospodárstve o 0,7 %.

Praha 28. februára (TASR) - Ceny českých priemyselných výrobcov klesli v prvom mesiaci tohto roka o 2,8 %, čo predstavuje prvý medziročný pokles cien producentov od novembra 2020. Klesli aj ceny poľnohospodárskych výrobcov, ktoré boli nižšie o 19,8 %. V tomto prípade však ide o pokles už deviaty mesiac po sebe. Informoval o tom portál novinky.cz, ktorý zverejnil údaje Českého štatistického úradu (ČSÚ).

V medzimesačnom porovnaní sa však ceny výrobcov v obidvoch odvetviach zvýšili. V priemysle to bolo o 2,5 % a v poľnohospodárstve o 0,7 %.

ČSÚ okrem toho zverejnil aj ceny stavebných prác. Tie sa medziročne zvýšili o 2 % a v medzimesačnom porovnaní stagnovali. Ceny tržných služieb pre podniky vzrástli medziročne o 4,6 % a medzimesačne zaznamenali pokles o 0,1 %.

V rámci priemyslu najvýraznejšie medziročne klesli ceny dreva a drevených a korkových výrobkov, ktoré boli nižšie o 20,1 %. O takmer pätinu (-19,5 %) sa znížili aj ceny zemného plynu. Pokles o dvojciferné hodnoty zaznamenali ešte ceny základných kovov, chemických látok a prípravkov, papiera a výrobkov z neho. Jednociferný pokles (-5,3 %) evidoval ČSÚ pri potravinárskych produktoch.

Na druhej strane podstatne vzrástli ceny nápojov, a to o rovných 9 %. Vyššie boli aj ceny motorových vozidiel (2,6 %) a opráv, údržby a inštalácie strojov a zariadení (6 %).

V poľnohospodárstve sa v medziročnom porovnaní výrazne znížili ceny v rastlinnej výrobe, konkrétne o 25,3 %. Najprudšie klesli ceny obilnín (-36,5 %) a olejnín (-27,7 %). Naopak, najvýraznejšie vzrástli ceny ovocia (34,7 %) a zemiakov (29,1 %).

Pokles zaznamenali aj v živočíšnej výrobe (-12,9 %), pričom najviac klesli ceny vajec a mlieka. V prvom prípade pokles predstavoval 22,2 % a v druhom 19,1 %.