Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Ceny čínskych producentov rástli najslabším tempom za 1,5 roka

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ceny čínskych výrobcov vzrástli v auguste medziročne o 2,3 %, zatiaľ čo v júli rast dosiahol 4,2 %. Augustový rast cien je tak najslabší za posledných 18 mesiacov.

Peking 9. septembra (TASR) - Ceny čínskych výrobcov pokračovali v auguste v spomaľovaní tempa rastu, pričom augustový rast cien bol najslabší za 1,5 roka. Ceny producentov rástli slabšie aj v porovnaní s očakávaniami analytikov. Informoval o tom server tradingeconomics, ktorý sa odvolal na údaje čínskeho štatistického úradu.

Ceny čínskych výrobcov vzrástli v auguste medziročne o 2,3 %, zatiaľ čo v júli rast dosiahol 4,2 %. Augustový rast cien je tak najslabší za posledných 18 mesiacov. Ceny výrobcov rástli pomalšie aj v porovnaní s odhadmi analytikov, ktorí počítali so spomalením ich rastu na 3,1 %.

Najnovšie údaje predstavujú 20. mesiac spomaľovania rastu cien čínskych výrobcov v rade. Pod tento vývoj sa podpísala nedávna vlna covidu a následné protipandemické opatrenia čínskej vlády, ako aj vlna horúčav.

V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom klesli ceny čínskych výrobcov v auguste o 1,2 %, čo predstavuje pokles druhý mesiac po sebe, pričom pred júlom klesli ceny producentov v januári. Augustové tempo poklesu sa však mierne spomalilo, keď v júli pokles cien čínskych producentov dosiahol 1,3 %.