Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

REZORT DOPRAVY: Ceny diaľničných známok sa v roku 2019 zvyšovať nebudú

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Vodiči osobných áut tak aj naďalej zaplatia za ročnú známku 50 eur, za mesačnú 14 eur a desaťdňová ich vyjde na 10 eur.

Bratislava 11. septembra (TASR) - Ceny diaľničných známok sa v budúcom roku zvyšovať nebudú. Vodiči osobných áut tak aj naďalej zaplatia za ročnú známku 50 eur, za mesačnú 14 eur a desaťdňová ich vyjde na 10 eur. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva dopravy Karolína Ducká.

Takisto sa podľa jej slov nebude meniť ani časová platnosť diaľničných známok. Ročná diaľničná známka na budúci rok tak bude platiť rovnako od 1. januára 2019 do 31. januára 2020.

"Ceny za diaľničné známky ponechávame na rovnakej úrovni aj preto, aby sme motivovali vodičov, nech uprednostňujú diaľnice a rýchlostné cesty. Tieto umožňujú pohodlnejšie, rýchlejšie a bezpečnejšie spojenie," opísal minister dopravy a výstavby (MDV) SR Árpád Érsek (Most-Híd). Poplatky za používanie diaľnic sa podľa jeho slov investujú do rozvoja cestnej infraštruktúry.

Slovensko má podľa ministerstva od roku 2011 nezmenenú cenu za ročnú diaľničnú známku, ktorá je v regióne najnižšia. "Vodiči môžu v súčasnosti využívať približne 790 kilometrov diaľnic, rýchlostných ciest a vymedzených úsekov ciest prvej triedy, ktoré spravuje Národná diaľničná spoločnosť," vyčíslila Ducká.

Predaj diaľničných známok má podľa jej slov stúpajúci trend. Do konca augusta 2018 sa na elektronických diaľničných známkach vybralo vyše 66 miliónov eur bez dane z pridanej hodnoty.