Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Ceny domov v Británii naďalej rastú, no pomalšie, než sa čakalo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ekonómovia so spomalením počítali, očakávali však, že bude miernejšie a rast cien dosiahne 10,7 %.

Londýn 30. septembra (TASR) - Ceny nehnuteľností v Británii pokračovali tento mesiac v raste, tempo rastu sa však spomalilo, pričom rozsah spomalenia bol výraznejší, než sa čakalo. Na druhej strane, rast cien si už piaty mesiac po sebe udržal dvojcifernú hodnotu. Uviedla to vo štvrtok spoločnosť Nationwide Building Society, ktorá je jedným z najväčších poskytovateľov hypotekárnych úverov v krajine.

Podľa Nationwide sa ceny domov v Británii zvýšili v septembri oproti rovnakému mesiacu minulého roka o 10 %. V predchádzajúcom mesiaci rast dosiahol 11 %.

Ekonómovia so spomalením počítali, očakávali však, že bude miernejšie a rast cien dosiahne 10,7 %. Septembrový rast cien domov v Británii bol tak najslabší od apríla tohto roka, v ktorom dosiahol 7,1 %.

V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom zaznamenal rast cien domov v Británii v septembri prudké spomalenie takmer na nulu. Dosiahol 0,1 % oproti 2-percentnému rastu v júli. Aj v tomto prípade výsledky zaostali za očakávaniami, keď ekonómovia počítali s medzimesačným spomalením rastu cien iba na 0,6 %.