Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Ceny domov v Británii v júli opäť klesli

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk - Viktória Brincková

Trh s bývaním sa spomalil v dôsledku politiky britskej centrálnej banky, ktorá od decembra 2021 v boji s infláciou zvyšuje úrokové sadzby.

Londýn 7. augusta (TASR) - Ceny nehnuteľností v Británii klesli v júli už štvrtý mesiac po sebe. Oproti júnu sa znížili o 0,3 %, čím sa potvrdil trend z predchádzajúcich mesiacov. V medziročnom porovnaní ceny zmiernili pokles na 2,4 % z 2,6 % v predchádzajúcom mesiaci, keď zaznamenali najstrmší prepad od júna 2011. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na výsledky prieskumu spoločnosti Halifax, najväčšieho poskytovateľa hypotekárnych úverov v krajine.

Trh s bývaním sa spomalil v dôsledku politiky britskej centrálnej banky, ktorá od decembra 2021 v boji s infláciou zvyšuje úrokové sadzby. Pokles cien nehnuteľností bol však relatívne malý v porovnaní s ich prudkým nárastom počas pandémie nového koronavírusu. Priemerné ceny sa podľa Halifax pohybujú približne o 19 % vyššie ako pred pandémiou.

Za posledných šesť mesiacov sa ceny zmenili iba mierne a dopyt zo strany nových kupujúcich zostáva stabilný, pričom niektorí z nich hľadajú menšie nehnuteľnosti, aby kompenzovali vyššie sadzby hypotekárnych úverov, uviedla spoločnosť Halifax.