Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Ceny domov v Británii vzrástli najvýraznejšie za viac než 7 rokov

Na snímke skupinka ľudí, v pozadí Londýnske oko. Foto: TASR/AP

Ceny nehnuteľností sa vo februári v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka zvýšili o 9,5 %.

Londýn 21. februára (TASR) - Ceny domov v Británii zaznamenali tento mesiac najprudší rast za viac než sedem rokov, pod čo sa podpísal najmä zvýšený dopyt po nehnuteľnostiach v hlavnom meste. Poukázali na to v pondelok zverejnené najnovšie údaje realitného portálu Rightmove, ktoré zverejnila agentúra Reuters.

Ceny nehnuteľností sa vo februári v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka zvýšili o 9,5 %. To je najvyšší rast od septembra 2014. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa ceny zvýšili o 2,3 %, čo zasa z pohľadu hotovosti predstavuje najvýraznejší rast za minimálne dve desaťročia.

Situáciu na realitnom trhu výrazne ovplyvnil vývoj cien v Londýne, ktoré vo februári vzrástli medziročne najprudšie od roku 2016. Hlavné mesto zároveň zaznamenalo spomedzi všetkých britských regiónov najvýraznejší rast čo sa týka počtu záujemcov o nehnuteľnosti.

Ceny nehnuteľností zároveň tlačí nahor nižší počet nehnuteľností na trhu v porovnaní s počtom záujemcov. Počet záujemcov sa vo februári zvýšil o 16 %, zatiaľ čo v prípade počtu nehnuteľností na trhu rast dosiahol 11 %.