Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ceny domov v Británii vzrástli v decembri medziročne o 2,8 percenta

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

V medzimesačnom porovnaní ceny domov podľa Nationwide klesli o 0,1 %. To znamená pokles už štvrtý mesiac po sebe a najhorší medzimesačný vývoj za 4-mesačné obdobie od finančnej krízy v roku 2008.

Londýn 30. decembra (TASR) - Ceny domov v Británii zaznamenali v poslednom mesiaci roka medziročne prudké spomalenie rastu a decembrový výsledok v medzimesačnom porovnaní spôsobil, že ceny domov evidovali najhorší vývoj za 4-mesačné obdobie za posledných 14 rokov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na najnovšie údaje spoločnosti Nationwide Building Society, ktorá patrí k najväčším poskytovateľom hypotekárnych úverov v krajine.

Ceny domov v Británii vzrástli v decembri medziročne o 2,8 % po 4,4-percentnom raste v novembri. Napriek prudkému spomaleniu rastu je však výsledok lepší, než čakali analytici oslovení agentúrou Reuters. Tí počítali s rastom iba o 2,3 %.

V medzimesačnom porovnaní ceny domov podľa Nationwide klesli o 0,1 %. To znamená pokles už štvrtý mesiac po sebe a najhorší medzimesačný vývoj za 4-mesačné obdobie od finančnej krízy v roku 2008. Výsledok za samotný december bol však opäť lepší, než čakali analytici. Tí predpokladali, že ceny klesnú až o 0,7 %.

"Zatiaľ, čo podmienky na finančných trhoch sa ustálili, sadzbám hypoték potrvá normalizácia dlhší čas a aktivita na realitnom trhu zatiaľ veľa signálov zotavenia nevykázala," povedal hlavný ekonóm Nationwide Robert Gardner. Zlepšenie situácie preto nepredpokladá ani v nasledujúcom období, keďže reálne mzdy budú ďalej klesať a očakáva sa, že v dôsledku poklesu ekonomiky budú rásť problémy na pracovnom trhu.