Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 4. jún 2024Meniny má Lenka
< sekcia Ekonomika

Ceny domov v Británii zaznamenali najvýraznejší pokles za 20 mesiacov

Ilustračná fotka. Foto: TASR/Dano Veselský

Októbrový pokles je najvýraznejší od februára 2021. Cena domu sa tak dostala na 292.598 libier (334.482 eur), čo je najnižšia hodnota za posledných päť mesiacov.

Londýn 7. novembra (TASR) - Ceny domov v Británii pokračovali minulý mesiac v poklese, pričom tempo poklesu dosiahlo najvýraznejšiu úroveň za 20 mesiacov. Dôvodom je kombinácia rastúcich životných nákladov a stále horšej dostupnosti k úverom na bývanie. To sa odráža na aktivite na realitnom trhu. Poukázali na to v pondelok zverejnené údaje spoločnosti Halifax, ktorá je najväčším poskytovateľom hypotekárnych úverov v krajine. TASR o tom informuje na základe správy serveru RTTNews.

Podľa Halifaxu klesli ceny domov v Británii v októbri oproti septembru o 0,4 %. V septembri sa medzimesačne znížili o 0,1 %. Októbrový pokles je zároveň najvýraznejší od februára 2021. Cena domu sa tak dostala na 292.598 libier (334.482 eur), čo je najnižšia hodnota za posledných päť mesiacov.

V medziročnom porovnaní ceny domov v Británii naďalej rástli, tempo rastu sa však spomalilo. Zatiaľ čo v septembri ceny medziročne vzrástli o 9,8 %, v októbri rast dosiahol 8,3 %.

Kim Kinnairdová z Halifaxu očakáva pokračovanie tohto trendu, keďže sa počíta s tým, že vláda čoskoro oznámi zvýšenie daní a zoškrtanie výdavkov. To bude znamenať ďalšiu záťaž pre prípadných záujemcov o nehnuteľnosti. Čo sa týka vývoja cien domov v budúcom roku a neskôr, veľa napovedia podľa Kinnairdovej údaje o vývoji na pracovnom trhu.

(1 EUR = 0,87478 GBP)